Hlavní obsah

Česko - Bulharsko 3:2Čeští volejbalisté porazili Bulharsko, ale postup na MS jim unikl

Opava

Čeští volejbalisté budou podruhé v historii chybět na mistrovství světa. Na závěr opavské kvalifikační skupiny sice v neděli zdolali Bulharsko 3:2, přesto obsadili až třetí místo. Na zářijový šampionát do Polska postoupili z první pozice Bulhaři, druzí skončili Nizozemci.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští volejbalisté se radují ze zisku bodu.

Článek

Šance Čechů na postup se před zápasem dostaly do oblasti teorie: potřebovali vyhrát 3:0 a navíc rozdílem 26 míčů, jenže už po první sadě vzala naděje za své. Trenér Zdeněk Šmejkal mohl do základní sestavy na post libera vrátit uzdraveného Kryštofa a tým s vynikajícím hledištěm v zádech dokázal se semifinalistou předloňské olympiády v Londýně dlouho držet krok.

Za stavu 11:13 ale Bulhaři vrátili soupeře do reality. Zpřesnili nahrávku, přitvrdili útok a soupeř ve svém arzenálu nenašel nic, čím by je mohl zastavit. Bulhaři závěr sady ovládli a vítězstvím 25:22 dali razítko na prvenství ve skupině.

Přestože zápletka byla vyřešena, Čechům slouží ke cti, že i pak utkání odbojovali jako lvi. Protivník polevil, ze hry na čas stáhl produktivního univerzála Sokolova, zatímco na české straně se rozehrál Štokr, který první set proseděl na lavičce.

Na hráče jsem pyšný, řekl Šmejkal

"Bulhaři mají na každý post slušnou náhradu, ale Sokolov je herní kvalitou o něco výše. To, že pak nehrál, mělo vliv, ale historie se neptá. Na to, jak málo času na sehrání jsme měli, jsme odehráli slušný volejbal a na hráče jsem pyšný," řekl Šmejkal.

Štokr byl pak hlavní ofenzivní silou, šla přes něho většina úspěšných akcí. "David Konečný se mi jevil razantnější a v lepší formě, ale došly mu síly a vystřídal ho Honza Štokr, který ho plnohodnotně nahradil," řekl Šmejkal.

Kapitán Ondřej Hudeček tak ve své reprezentační derniéře mužstvo dotáhl alespoň k cennému vítězství nad silným rivalem. Na postup to však nestačilo a čeští volejbalisté budou po 20 letech na světovém šampionátu chybět. "Věděli jsme, že už máme malou šanci se kvalifikovat, ale jsme hrozně rádi, že jsme to vyhráli. Už kvůli lidem, protože byli úžasní," řekl Hudeček.

Kvalifikace mistrovství světa volejbalistů, skupina I v Opavě:
ČR - Bulharsko 3:2 (-22, 18, 22, -18, 12)
Rozhodčí: Heckford (Angl.), Maroszek (Pol.). Čas: 131 min. Diváci: 3100.
Sestava a body ČR: Hudeček 5, Mach 9, Konečný 8, Michálek 12, Sobotka 9, Boula 1, libero Kryštof - Štokr 14, A. Bartoš.
Nizozemsko - Kypr 3:0 (21, 15, 23)
Konečná tabulka:
1.Bulharsko3218:37
2.Nizozemsko3216:36
3.ČR3216:55
4.Kypr3030:90
Postupující týmy z Evropy:
Polsko (pořadatel), Rusko, Itálie (finalisté ME), Bulharsko, Srbsko, Německo, Belgie, Finsko (z prvních míst v kvalifikačních skupinách), Francie (nejlepší tým z druhého místa).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články