Hlavní obsah

Kouč Šmejkal po neúspěšně kvalifikaci žehral na nedostatek času

Čeští volejbalisté se po dvaceti letech neprobojovali na mistrovství světa. Trenér reprezentace Zdeněk Šmejkal postrádal víc času pro přípravu, navzdory neúspěchu v kvalifikaci však nevidí blízkou budoucnost černě. Podle něj bude tým po nutné generační obměně znovu konkurenceschopný.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ondřej Hudeček v reprezentaci končí.

Článek

"Jsem smutný, ale měli jsme dobrou generaci, která teďka končí. Došlo na to, co všichni nějak předvídali, že máme po této generaci hluché ročníky, a nepodařilo se nám to zvládnout," rekapituloval Šmejkal.

Díky závěrečné výhře nad Bulharskem měl tým stejně jako jeho poslední soupeř i Nizozemsko dvě vítězství, ale v Opavě skončil až třetí. "Družstvo na to, co mohlo odtrénovat a jak se hodně neznalo, dosáhlo na hodně. Ne maxima, mohli jsme dosáhnout víc, ale popasovali se s tím dobře," řekl Šmejkal.

Reálnou šanci na postup vzala českému výběru hned páteční porážka s Nizozemskem. Ta zanechala v kouči největší hořkost. "Z prvního zápasu cítím zklamání. Oni na nás vlítli, vyšel jim začátek a to většinou rozhoduje. Snažil jsem se najít sestavu, která by tlaku odolala, a to se podařilo až v třetím setu. Družstvo se zlepšuje každý zápas, protože o sobě víc ví," řekl Šmejkal.

Tým čeká velká přestavba

Málo času na přípravu, to podle něho byl hlavní kámen úrazu. "Nebylo moc času na to, aby se kluci poznali a dali dohromady herní systém, protože každý klub to hraje jinak. Je s podivem, že jsme se dokázali tak zmobilizovat proti Bulharům, kluci hrál líp, než bych očekával," řekl Šmejkal.

Národní tým nyní čeká přestavba kádru. S reprezentací skončil kapitán Ondřej Hudeček a podle Šmejkala bude změn více. "Já jsem do funkce šel s tím, že se bude družstvo přestavovat a že se bude budovat nový tým, který by v horizontu dvou tří let by mohl konkurovat v Evropě. Končí jedna generace hráčů, někteří už skončili ze zdravotních důvodů. Chtěl bych, aby družstvo doplnili mladí a agresivní hráči, kteří vnesou nový vítr," řekl Šmejkal.

Nemá strach, že by pro doplnění nebylo kam sáhnout. "Nemyslím si, že by tady nerostli dobří volejbalisti. Je to otázka trpělivosti a práce s mladými ročníky. V juniorské garnituře jsou teď výborní volejbalisti a jestli budou pracovat, mohli by hrát. Nejsem takový pesimista jako odborná volejbalová veřejnost," dodal Šmejkal.

Reklama