Hlavní obsah

Česko - Rakousko 20:30Ostudný vstup házenkářů do evropského šampionátu. Od Rakušanů schytali pořádný debakl

Herning

Totálně zpackaný vstup do mistrovství Evropy prožili čeští házenkáři v dánském Herningu. Od Rakouska, s nímž se chtěli poprat o postup ze skupiny, schytali pořádný debakl. Po bezradném herním projevu, v němž bylo skoro všechno špatně, prohrál národní tým rozdílem deseti branek. Češi si výrazně zkomplikovali vyhlídky na postup do další fáze turnaje, kam projdou ze skupiny první tři týmy. V druhém zápase Češi změří síly v úterý od 18:15 s Makedonií, skupinu uzavřou soubojem s domácími obhájci titulu Dány.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Ani pět gólů Pavla Horáka (vlevo) házenkářům proti rakouské smršti nestačilo...

Článek

Povedený z české strany byl pouze začátek. Po deseti minutách reprezentanti vedli 5:3, jenže pak nasadili bojácnou herní tvář, úplně bez pohybu a při nárazu na kompaktní a hodně tvrdou obranu soupeře se rychle vytrácela pohoda. Míč se nedařilo protlačit do křídel či na pivota a ostrá spojky zahazovali střely.

Ve 22. minutě už to bylo 9:6 pro Rakousko, které čtyřgólovou šňůrou lehce otočilo skóre. České mužstvo totiž nedokázalo téměř deset minut skórovat, v útoku zbrkle střílelo z nepřipravených pozic a působilo na hřišti hodně bezradně. Nepomáhala ani různá střídání, přičemž u brankáře Štochla šlo po nárazu do hlavy a pohmoždění krku o vynucenou změnu.

Už poločasová úspěšnost střely 35 procent ukázala plně české útočné zoufalství. Jícha v prvních třiceti minutách sice proměnil oba sedmimetrové hody, z pole ale dostal do rakouské sítě jedinou z pěti svých střel.

Na české straně nic nefungovalo

Efekt korekce skóre neměla ani dvojitá přesilovka v úvodu druhé části. Na české straně vůbec nic nefungovalo a mužstvo překvapivě brzy působilo schlíple, naopak kanonýr soupeře Schlinger byl k neudržení. Jeho spoluhráče zdobila nejen daleko větší agresivita, ale i chuť rvát se o premiérovou výhru.

Stav 14:23 čtvrt hodiny před koncem už věštil pořádný průšvih. Zatímco náhradník Mrkva nepochytal skoro nic, Marinovič v rakouské brance úplně obral stále křečovitější české střelce o sebevědomí a jeho úspěšnost zásahů se dostala přes čtyřicet procent. Jícha se sice často snažil urvat vše sám, jenže se mu to vůbec nedařilo a celkově měl z pole střelbu 2/13.

Kapitán mužstva před šampionátem mluvil, že všichni musí táhnout za jedno lano. Pod dojmem utkání ale zůstalo jen u Jíchova prohlášení. Byl to nejen jeho propadák, celé národní mužstvo dostalo pořádnou facku.

„Zápas se mně nehodnotí dobře. Porážka je příliš vysoká, ale odpovídá našemu špatnému výkonu na hřišti. Hráli jsme bojácně, ustrašeně, chyběla nám přesně ta dravost, které předvedli Rakušané. Výkon hlavně postrádal kvalitu v útočné fázi, tam vidím hlavní a zásadní důvod naší porážky," krčil rameny jeden z trenérů Jaroslav Hudeček.

Jícha: Byla to pro nás krutá škola

„Zlom v utkání přišel už za stavu 5:3, kdy jsme nevyužili dvojnásobné oslabení soupeře a postavili tím Rakušany na nohy a náš výkon se začal propadat. Chyběly pohyb i nasazení, s nepříznivým vývojem skóre na hráče padala stále větší deka," mrzelo Hudečka.

Sami hráči těžko hledali vysvětlení pro takové selhání. „Nedokážu ani přesně vysvětlit, co se s mužstvem stalo. Výkon a porážka o deset gólů nás odsoudily do velmi nepříznivé situace. Musíme v úterý porazit Makedonii a musíme ji porazit výrazně! A doufat v souhru dalších okolností, což je pro nás krajně nevýhodné, ale zavinili jsme si to sami," přiznal gólman Petr Štochly, jenž po jednom ze zákroků zůstal otřesen a zbytek utkání už viděl jen z lavičky.

„Nebudeme mít lehké spaní, ale šampionát ještě nekončí, i když tohle byla pro nás hodně krutá škola. Optimální nebylo nic, musíme to ale zanalyzovat a na Makedonii pak pořádně vlétnout," snažil se už dívat dopředu Filip Jícha

Mistrovství Evropy v házené mužů:
Skupina A (Herning):
ČR - Rakousko 20:30 (9:14)
Sestava ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář, Horák, Hrstka, Jícha, Jurka, Kasal, Kubeš, Mráz, Sklenák, Sobol, Stehlík, Šindelář, Vančo.
Nejvíce branek: Jícha 6, Horák 5, Sobol 4 - Weber 7. Rozhodčí: Nikolič, Stojkovič (oba Srb.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/3. Vyloučení: 2:6.
Dánsko - Makedonie 29:21 (12:8).
Skupina B (Aalborg):
Island - Norsko 31:26 (16:10)
Španělsko - Maďarsko 34:27 (17:10).

Reklama

Související témata: