Hlavní obsah

Gólman Štochl po zranění proti Makedoncům zářil a stále věří v postup

Herning

Přestože kvůli zranění kolena nedochytal nedělní úvodní utkání mistrovství Evropy s Rakouskem a zpočátku nebylo jasné, zda se dá dohromady, stal se brankář Petr Štochl hlavní hvězdou českých házenkářů v úterním duelu s Makedonií. Národní tým držel téměř padesátiprocentní úspěšností zákroků, přesto to k výhře nestačilo a Čechům se po remíze 24:24 vzdálil postup ze skupiny.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Petr Štochl před odletem na ME.

Článek

"Cítil jsem se dobře, ale nikdy nemůžu být úplně spokojený se svým výkonem. Pokud nevyhrajeme, tak na tom moc nezáleží," konstatoval Štochl.

I když nebyl úplně stoprocentně fit, svými zákroky chvílemi přiváděl Makedonce k zoufalství. Ze 44 střel jich 21 pochytal. "Musel jsem se na ten zápas vysloveně hodně připravit po technické stránce, protože pohybově jsem trošku omezený. Některé zákroky tam byly trošku jiné než obvykle," řekl Štochl, v 37 letech nejstarší český hráč na šampionátu.

Hodně mu prý ale pomohli i spoluhráči. "Obrana fungovala bezvadně. Dostávali jsme spoustu gólů ze sedmiček nebo po menších individuálních chybách. Hráči mi hodně pomohli, vychytal jsem svoje strany a spodek branky," podotkl Štochl.

"Bodem jsme se udrželi ve hře"

Ani mimořádně vysoká úspěšnost jeho zákroků ale nepomohla českému týmu k vytouženému vítězství a přiblížení postupu. Po úvodní vysoké prohře s Rakouskem nezbývá reprezentantům než ve čtvrtek porazit Dánsko nebo uhrát s domácím obhájcem titulu lepší výsledek než Makedonie s Rakouskem.

"Potřebovali jsme dva body, ty nemáme. Tím bodem jsme se udrželi ve hře, ale zároveň to znamená bodovat proti Dánsku. Ušili jsme si na sebe asi nejtěžší možný úkol," připustil Štochl.

Věří ale, že jeho celek má na to, aby proti hlavnímu favoritovi turnaje zabojoval o body. "Zápas začíná za stavu 0:0. My jsme už dokázali porazit Francii, vyřadili jsme v kvalifikaci Němce. Vzdávat se nemůžeme ani nebudeme, necháme tam všechno jako s Makedonií. Ukázali jsme morální sílu, ale ta házenkářská kvalita bude muset být ještě výrazně větší, abychom mohli uspět," dodal gólman německého Füchse Berlín.

Reklama