Hlavní obsah

Nymburk - Chimki 80:86 po prodl.Nymburk byl hodně blízko skalpu ruského giganta, prodloužení ale odehrál v křeči

Praha

Mohli být těmi, kdo po třech měsících připraví v Eurocupu kralující Chimki Moskva o neporazitelnost. Basketbalisté Nymburka by navíc skalpem klubu, který hospodaří s ročním rozpočtem přesahujícím půl miliardy korun, zvýraznili své naděje na proniknutí mezi šestnáct nejlepších mužstev poháru. Jenže dobře rozehraný domácí zápas na pražské palubovce nedovedli k vítězné tečce, v prodloužení už měl navrch favorit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Smutný basketbalista Nymburku Jiří Welsch.

Článek

„Mohli jsme udolat soupeře, který je jak hráčsky, tak i rozpočtem stavěný pro Euroligu a veliká škoda, že se to v závěru nepovedlo," mínil kouč Kestutis Kemzura. „Věděli jsme, že musíme podat nejlepší možný výkon a ještě přidat k němu ještě něco navíc, abychom mohli pomýšlet na úspěch. Chybělo skutečně málo," připustil Kemzura. Před odvetami ve skupině má Nymburk jasno, že bude k postupu potřebovat porazit doma izraelskou Haifu a zřejmě i uspět na půdě italské Sieny.

Český mistr od začátku souboje s Chimki, který přilákal do hlediště holešovické haly téměř dva tisíce diváků, těžil z dobré střelby pivotů. Dařilo se nejen pod košem, navíc Page v první polovině duelu proměnil čtyři ze šesti trojkových pokusů a Nymburk v 17. minutě tak utekl do vedení 42:32. „Tam nám šlapala obrana, dařilo se Chimki zastavit v rychlém přechodu do koše a nedovolit jim žádné jednoduché koše," uvažoval domácí hráč Vojtěch Hruban.

Nymburk celý zápas odehrál prakticky jen v osmi lidech, ale těžil z dobrého útočného doskoku. Přestože ruský klub stupňoval tempo, nenechal ho český mistr převzít vedení. Osmdesát vteřin před koncem sice bylo srovnáno na 69:69, ale domácím se povedl parádní kousek. Ilievski už byl v časové tísni pro zakončení, přesto v zoufalé pozici z jedné nohy ze vzdálenosti takřka devíti metrů proměnil trojku.

Chimki však z trestných hodů smazalo ztrátu a prodlužovalo se. „Udělaly se tam zbytečně chyby. Hodně mě mrzí v závěru nedoskočený míč, když soupeř konečně nedal jednu šestku," vykládal nejlepší domácí střelec Radoslav Rančík. „Docela smolný zápas, který se asi dal vyhrát. Prodloužení ale byla z naší strany křeč, Chimki se dostalo na koně a bylo už moc těžké s ním udržet krok," zalitoval Hruban.

Evropský pohár basketbalistů, osmifinále - 3. kolo:
Skupina K:
ČEZ Basketball Nymburk - Chimki Moskva 80:86 po prodl. (20:20, 46:38, 54:54, 72:72)
Nejvíce bodů: Rančík 17, Page a Simmons po 16, Mahalbašič 13 - Popovič 24, Lončar 21, Gelabale 15. Rozhodčí: Sahin (It.), Herceg (Chorv.), Zaščuk (Ukr.). Fauly: 23:17. Trestné hody: 13/9 - 28/23. Trojky: 9:9.
Maccabi Haifa - Montepaschi Siena 86:66.
1.Chimki Moskva330248:1976
2.Maccabi Haifa321214:2285
3.ČEZ Basketball Nymburk312233:2414
4.Montepaschi Siena303210:2393

Reklama

Související témata: