Hlavní obsah

Horáková byla jmenována ambasadorkou ženského basketbalu

Bývalá kapitánka české basketbalové reprezentace Hana Horáková, která loni v létě ukončila hráčskou kariéru, byla jmenována ambasadorkou evropské basketbalové federace. V propagaci ženského basketbalu se začne angažovat v dubnu při závěrečném turnaji Evropské ligy v Jekatěrinburgu. FIBA Europe vybrala Horákovou do této role společně s Francouzkou Edwige Lawsonovou-Wadeovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hana Horáková

Článek

"Horáková i Lawsonová-Wadeová byly velkými postavami ženského basketbalu už během svých kariér a díky této nové spolupráci s FIBA Europe jimi zůstanou i po odchodu do sportovního důchodu," prohlásil generální sekretář FIBA Europe Kamil Novák.

Horákovou nabídka zaskočila. "Kontaktovali mě lidé z FIBA Europe a nabídli mi tuto funkci. Vůbec jsem to nečekala," řekl Horáková ČTK. "V minulém roce končilo hned několik hráček, tak je oslovili, aby se do tohoto nového programu zapojily," dodala.

Horáková: Není to práce

Horáková bude jako ambasadorka mít za úkol především propagovat ženský basketbal. "Není to práce. Je to hlavně o tom účastnit se různých akcí včetně basketu 3x3, komentovat turnaje, dělat rozhovory a podobně. Více si k tomu řekneme v Jekatěrinburgu na finále Evropské ligy," řekla dlouholetá kapitánka národního týmu.

Na novou úlohu se těší, protože ji udrží blízko vrcholového basketbalu. "Zjistila jsem, že jsem ráda, když se můžu stále pohybovat kolem basketu, protože tam potkávám známé a kamarády. I proto se těším do Jekatěrinburgu, kde jsem hrávala," dodala Horáková.

Věří, že nebude jediným českým účastníkem závěrečného turnaje, ale že tam postoupí také český tým. Ať už IMOS Brno, kde strávila většinu kariéry, nebo USK Praha, který má sezónu dobře rozehranou. "Holky hrají dobře, proto věřím, že tam budou," dodala Horáková.

Reklama