Hlavní obsah

Basketbalisté se o ME utkají s Gruzií, Portugalskem a Maďarskem

Čeští basketbalisté se v srpnové kvalifikaci o mistrovství Evropy 2015 utkají ve skupině E s Gruzií, Portugalskem a Maďarskem. Jen s Maďary poslední duel prohráli, naopak Gruzii i Portugalsko v posledních dvou letech porazili. O složení kvalifikačních skupin rozhodl los v Barceloně.

Foto: www.romanvalenta.com

Český basketbalista Luboš Bartoň (11) v duelu se Slovenskem

Článek

"Pro mě je los OK. Viděl jsem tu těžší, ale i lehčí skupiny. Nebudeme to mít ale jednoduché, přesto nám los dává dobrou šanci, pokud se sejdeme kompletní a odehrajeme kvalifikaci bez zranění," řekl nový trenér národního týmu Ronen Ginzburg, nástupce Pavla Budínského, který úspěšně provedl českou reprezentaci minulou kvalifikací.

Nejčerstvější vzpomínky má český výběr na Gruzii, kterou tým kolem Tomáše Satoranského a Jana Veselého jasně porazil 95:79 na loňském mistrovství Evropy. Portugalsko bylo českým soupeřem i v poslední kvalifikaci a Češi oba duely vyhráli (74:67 a 90:71). Portugalci nakonec zakončili skupinu bez jediného vítězství.

Naopak na Maďarsko nemají čeští reprezentanti příjemné vzpomínky. V roce 2009 prohráli na jejich hřišti v baráži 55:70, čímž přišli o postup do divize A. První duel doma ale vyhráli 71:65. V obou zápasech byl nejlepším českým střelcem Petr Benda. Maďarsko čeká na postup na ME od roku 1999.

"Gruzínci poslední Eurobasket odehráli bez Pachulii, který nastupuje v NBA za Atlantu. Mají dobrý tým. V Maďarsku víme, že jde basket v poslední době nahoru," upozornil Ginzburg.

Jistotu účasti na ME na Ukrajině už má 11 celků. O zbylých 13 míst se popere 26 týmů. Ty byly rozděleny do pěti skupin po čtyřech a dvou skupin se třemi účastníky. Sedm vítězů skupin a šest nejlepších týmů na druhých místech postoupí na mistrovství. Ve skupinách se čtyřmi účastníky se při závěrečném určování pořadí nebudou započítávat výsledky s posledním celkem tabulky.

Český výběr začne kvalifikaci 10. srpna v Gruzii, pak budou následovat tři domácí zápasy v řadě. Kvalifikaci český tým ukončí v Maďarsku. "Začínat prvním zápasem v Gruzii ve Tbilisi není vůbec nic jednoduchého. Pokud ale utkání zvládneme, v což věřím, půjdeme do dalšího průběhu kvalifikace s velkým sebevědomím a vše bude jednodušší," věří Ginzburg.

Los kvalifikace mistrovství Evropy basketbalistů 2015:
Skupina A:
Bosna a Hercegovina, Velká Británie, Island.
Skupina B:
Černá Hora, Izrael, Bulharsko, Nizozemsko.
Skupina C:
Německo, Polsko, Rakousko, Lucembursko.
Skupina D:
Belgie, Makedonie, Bělorusko, Dánsko.
Skupina E:
Česko, Gruzie, Portugalsko, Maďarsko.
Skupina F:
Lotyšsko, Švédsko, Slovensko, Rumunsko.
Skupina G:
Itálie, Rusko, Švýcarsko.
Program českých zápasů ve skupině E:
10. srpna: Gruzie - ČR
13. srpna: ČR - Portugalsko
17. srpna: ČR - Maďarsko
20. srpna: ČR - Gruzie
24. srpna: Portugalsko - ČR
27. srpna: Maďarsko - ČR

Reklama