Hlavní obsah

V NBA šokovaly krach Lakers a úspěšnost Phoenixu

PRAHA

Basketbalová NBA má vzácný dar: své fanoušky dokáže v posledních letech pokaždé něčím překvapit. Základní část letošní sezóny nebyla výjimkou a znovu postavila část předsezónních prognóz na hlavu: opět se ukázalo, že žádný z týmů nemá v nejlepší soutěži světa svoji pozici jistou. Strmý vzestup symbolizuje nenápadný tým z Phoenixu, naopak hluboký pád zažili ambiciózní Los Angeles Lakers.

Článek

Klub slavné tradice, který v letech 2000-2002 triumfoval v NBA, bez trenéra Phila Jacksona a pivota Shaquilla O'Neala letos propadl a osamocený Kobe Bryant nedovedl Lakers dokonce ani do play-off. Zdecimovaný tým bídnou sezonu završil potupnou sérií šesti porážek. Na zklamání roku by mohla směle kandidovat i Minnesota - tým kolem loňského nejužitečnějšího hráče Kevina Garnetta prohrál těsný souboj s Memphisem a sezóna pro něj také skončila předčasně.

Český basketbal letos nebude mít zástupce ve vyřazovacích bojích. Jiří Welsch si sice loni s Bostonem zahrál v prvním kole, ale letos se s Clevelandem mezi elitní šestnáctku nepodívá.

Nejlepší český basketbalista sice začal sezónu v Bostonu v základní sestavě, ale v únoru byl vyměněn do Clevelandu, kde spíše jen vysedával na lavičce. V úplném závěru pak sledoval marnou snahu hvězdného LeBrona Jamese, který svůj tým ani ve své druhé sezoně nedotáhl do vysněného play-off. Cavaliers na dálku prohráli souboj o poslední volnou vstupenku do vyřazovacích bojů s New Jersey Nets.

Nejmilejším překvapení sezóny jsou zatím výkony Phoenixu. Mužstvo Suns sice v devadesátých letech Charles Barkley málem dotáhl až na trůn pro šampiony soutěže, ale pak přišlo období půstu. Tým zažil dokonalou renesanci až letos: před sezonou s ním málokdo počítal, loni Phoenix skončil hluboko v poli poražených, ovšem trojlístek Steve Nash, Amare Stoudamire, Shawn Marion jej dovedl až na první místo silné Západní konference. S bilancí 62 výher a 20 porážek neměl tým konkurenci v celé soutěži.

Detroit Pistons loni senzačně získali mistrovský titul a letos se už pevně usadili mezi elitou. Před sezonou se sice spekulovalo, zda tým výtečných obranářů ustojí roli favoritů, ale Pistons svými výkony na dohady rázně odpověděli. Ve Východní konferenci s přehledem získali druhé místo a nestačili pouze na Miami. Heat si mohou pochvalovat nákup legendárního pivota O'Neala, který vytvořil úderné duo s rozehrávačem Dwaynem Wadem.

Velký návrat zažilo Chicago. S Michalem Jordanem Bulls v devadesátých letech šestkrát vyhráli NBA, ovšem pak zažili ústup ze slávy. Na slavné roky navázal až letos tým málo známých mladíků, kteří nasbírali 47 výher, což je třetí nejlepší bilance na východě. Chicago se nyní těší na atmosféru play off, ve kterém si naposledy zahrálo ve vítězné sezoně 1997/98.

Fanoušci už upínají svou pozornost k sobotě, kdy znovu vypuknou očekávané boje v play off. Na východě si souboj z prvního kola zopakují Indiana s Bostonem, bývalým Welschovým zaměstnavatelem. Lídr z Miami se poměří s New Jersey a rád by navázal na tři letošní drtivé výhry. Chicago při návratu do play off vyzve Washington a obhájce vítězství z Detroitu nevyzpytatelnou Philadelphii.

Na západě se po letech do vyřazovacích bojů nedostala Minnesota, naopak se do nich vracejí Phoenix se Seattlem. Vítězové základní části narazí na Memphis a Supersonics se popasují se Sacramentem. San Antonio, další z tradičních spolufavoritů, čeká souboj s Denverem a v Dallasu plánují, jak ve vzájemném souboji uhlídají čínského obra Jao Minga z Houstonu.

Reklama