Hlavní obsah

Basketbalistky Brna prohrály ve finále Evropské ligy

Basketbalistky Gambrinusu Brno prohrály ve finále Evropské ligy se Samarou 66:69, i když vedly v průběhu zápasu až o deset bodů. Navzdory porážce dosáhly české mistryně největšího úspěchu za dobu svého účinkování v prestižní soutěži.

Článek

O výsledku zápasu rozhodla až závěrečná minuta. Brňanky po celé utkání diktovaly tempo hry, ale závěr vyšel lépe soupeřkám, kterým pomohl několika spornými výroky ukrajinský rozhodčí.

Soustředěně hrajícím Moravankám vyšel dokonale vstup do utkání. Nervózním Ruskám často vypadávaly míče z rukou a jejich chyby český tým pohotově trestal. Střelecky se dařilo Veselé a Američance McWilliamsové, po jejichž přesném zakončení vedlo Brno po třech minutách 8:0. V týmu Samary se nedařilo v podkošových soubojích příliš Stěpanovové a neprosazovala se ani Abrosimová, obě hráčky měli trenéři Jan Bobrovský a Milan Veverka dokonale přečtené z dob jejich působení v brněnském týmu.

Po třech minutách proto sáhl kouč Samary Grudin k prvnímu střídání a místo Stěpanovové poslal na hřiště Ščegolevovou. Výkon Samary se postupně zlepšoval, kromě pohyblivosti v obraně přidaly domácí basketbalistky i přesnost v koncovce. Po osmi minutách se po střele Ščegolevové ujaly poprvé vedení 15:14 a do konce první čtvrtiny zvýšily na 21:17.

Nástup do druhé čtvrtiny ale vyšel opět lépe českým mistryním, které trojkami Vítečkové a Machové a dvoubodovým košem McWilliamsové otočily výsledek. Ve 14. minutě získaly zpět dvoubodový náskok 25:23. Bez nervů hrající Vítečková se nebojácně pouštěla i do dalšího zakončování akcí a po 16 minutách už Brno vedlo 34:25. Basketbalistky Samary se dostaly pod tlak a působily nervózním dojmem. Brňanky měly dokonale nastudované útočné akce soupeřek, které stačily zastavovat a získávat míče. V závěru poločasu už vypadaly Rusky bezradně. Pouze pivotka Wautersová se dostávala pod košem k míčům a navzdory pouhé padesátiprocentní úspěšnosti dala v prvním poločase jedenáct bodů.

I po změně stran brněnské hráčky přesnými kombinačními akcemi nahlodávaly sebevědomí soupeřek. Taktiku ale hodně poznamenala už ve 22. minutě čtvrtá osobní chyba pivotky Večeřové. Přesto náskok českého týmu vzrostl ve 25. minutě až na desetibodový rozdíl 44:34 a 46:36. Při podkošovém bránění ale sbíraly české pivotky rychle osobní chyby a ve 30. minutě zápas po pátém faulu skončil pro Kováčovou. Samara nenápadně ukrajovala z náskoku, který se po půlhodině hry snížil na pouhé tři body 51:48.

Ani v závěrečné části se Brňanky nezalekly bouřlivého prostředí a pět minut před koncem vedly 61:55. V koncovce vzala zápas do svých rukou pivotka Stěpanovová a třemi koši vyrovnala na 61:61. V kritických chvílích pomohl Samaře i rozhodčí Drabikovskij, půldruhé minuty před koncem pískl pátý faul Večeřové. Možnost otočit výsledek měla 39 sekund před koncem Žirková, ale neproměnila ani jeden trestný hod. Naopak vzápětí sudí posoudil vypíchnutí míče Žirkové jako faul a Lawsonová dvěma trestnými hody 21 sekund před koncem zpečetila vítězství Samary.

Výsledek - finále:
Gambrinus Brno - VBM SGAU Samara 66:69 (17:21, 36:30, 51:48)
Nejvíce bodů: McWilliamsová 16, Vítečková 13, Žirková 10, Veselá 9, Večeřová 9, Potová 5, Machová 3, Kováčová 1 - Lawsonová 16, Wautersová 16, Stěpanovová 13, Walkerová 9, Ščegolevová 7. Rozhodčí: Drabikovskij (Ukr.), Mattioli (It.). Fauly: 25:17. Trestné hody: 14/9 - 30/19. Trojky: 3:0. Diváci: 1600. Nejlepší hráčka: McWilliamsová.

Reklama

Související témata: