Hlavní obsah

Stejskalová překonala střelecký rekord ligy

Marek BurkertPrávo

Poslední týdny její okolí nemluvilo o ničem jiném. Trutnovská basketbalistka Jana Stejskalová se pozvolna blížila k překonání střeleckého maxima české ligy. Páteční duel o bronz na Spartě definitivně vyšvihl 29letou hráčku do čela historických tabulek. Oslavy přitom byly nachystány už do Trutnova, rekordní meta ale padla až v Praze.

Článek

"Nezastírám, že jsem byla pořádně nervózní. Však ta rána kamene, který mi spadl ze srdce, musela být pořádně slyšet," smála se rodačka z Olomouce, která předstihla o 14 bodů Kamilu Vodičkovou, na jejíž výkon před třetím utkáním v sérii o bronz jí v tabulkách scházel jediný koš.

Party na počest rekordu ale Stejskalová zatím nepořádala, se spoluhráčkami spíš zapíjela trutnovský bronz. "Teď mám dva týdny dovolené, pak musím dát něco do placu," tvrdí.

Když se Stejskalová svou první střelou v zápase trefila za 3 body, měla vyhráno. Duel byl přerušen a nové rekordmance gratulovali i zástupci basketbalové federace. Přitom je její skvělá bilance tak trochu paradoxem. "Nikdy jsem střelbu moc netrénovala, asi mi to bylo dáno shůry," věří hráčka, která se zapsala při premiérovém vystoupení Trutnova v Eurolize i mezi nejlepší střelkyně trestných hodů v celé soutěži.

V české lize navíc 46 body proti Karlovým Varům vytvořila i letošní střelecké maximum v jednom utkání. "Když jsem se v sobotu probudila, tak jsem si zrovna říkala, že to byla asi moje nejlepší sezóna," připustí.

V české lize sice nikdy nezískala titul, ale v individuálních statistikách toho už asi víc překonat nemůže. Zákonitě ji láká zahraniční angažmá. "Mělo by se to vyřešit během měsíce. Nechci nic předbíhat," ostýchá se ale prozradit své záměry.

Před třemi roky sice byla v širším reprezentačním kádru, pak ji ale nadlouho zabrzdilo zranění kolene. Ztratila možnost poprat se o olympiádu. Sentiment však Stejskalovou při vzpomínce na měsíce marodění nepřepadá. "To je zkrátka život, takové věci se stávají," nežehrá na osud.

TOP 5 střelkyň basketbalové ligy:
1. Stejskalová4978 b.
2. Vodičková4964 b.
3. Klečková4872 b.
4. Fortuníková3733 b.
5. Dobrovičová3681 b.

Reklama