Hlavní obsah

Americký basketbalista Bowden se v Ústí rychle učí česky

Ústí nad Labem

Basketbalisté Slunety Ústí nad Labem se v této sezóně opírají o americké posily. Kromě tahouna týmu a nejužitečnějšího hráče prvoligové soutěže Kwamaina Mitchella si svou pozici v týmu budují i další tři zámořští hráči. Tím nejnovějším je Shamarr Bowden, který přibyl do ústeckého kádru až během února. A hned se stal oživením Mattoni NBL a pevnou součástí severočeského družstva.

Článek

„Pocházím ze severovýchodní Ameriky. Studoval jsem komunikaci a mám bakalářský titul. A do Ústí jsem se dostal tak, že se mezi sebou dohodli manažeři. Přišla rychlá nabídka z Česka. A vážím si příležitosti poznat zdejší basketbal i pro mě neznámé prostředí," svěřil se ochotně Bowden.

Pochlubil se, že dalším jazykem, kterým se kromě mateřské angličtiny domluví, je španělština. „Když jsem mluvil se španělským kamarádem, tak mi rozuměl. Chtěl bych ve studiu pokračovat, protože rád cestuji a je zajímavé se ve světě orientovat i po jazykové stránce. To je důležité pro život i pro práci a sport. Začínám se učit i česky a plánuji navštěvovat jazykovou školu. Jsem tady krátce, ale už jsem se naučil pozdravit, říkám třeba Dobrý den, děkuji, ahoj, čau, na shledanou. A věřím, že se budu dál zlepšovat," líčí s úsměvem Bowden, který dva dny po příjezdu do Ústí podepsal smlouvu s klubem. A čemu se rád věnuje kromě zápasů a basketbalových tréninků?

Večery tráví v posilovně

„Večery trávím v posilovně, nebo jdu na procházku a do restaurace. Mám rád kebab. Bydlím sám ve sportovním centru v Ústí. Hned vedle ale žije další Američan. V létě se chystám domů do Ameriky, kde jsem si oblíbil golf," prozrazuje basketbalista, jenž se adaptuje v české basketbalové lize.

„Vynikající a silný tým je Nymburk, o němž jsem hodně slyšel. Vím, že hraje pravidelně evropské poháry a opírá se o špičkové zahraniční hráče. Respekt mají i Prostějov a Opava z popředí ligové tabulky," vypočítává elitní české kluby.

„Chci se přizpůsobit hře českých celků a věřím, že si rychle zvyknu. Všiml jsem si, že za Lions Jindřichův Hradec nastupuje asi pět amerických basketbalistů. Nikoho z nich jsem neznal a ani jsem s nimi nemluvil, když jsme tam hráli," vykládal Bowden, který při zápase v Opavě zaujal vynikajícím výkonem. Vstřelil 28 bodů a byl nejlepším střelcem ústeckého celku. Následně se výrazně prosadil i proti Prostějovu. „Těším se na další část sezóny," dodal ambiciózní americký basketbalista v ústeckých službách.

Reklama