Hlavní obsah

Za kritiku rozhodčích NBA zaplatí trenér 100 tisíc dolarů

NEW YORK

Trenér basketbalistů Houstonu Jeff Van Gundy musí zaplatit rekordní pokutu 100 tisíc dolarů za kritiku rozhodčích v play-off NBA. Vedení zámořské soutěže mu za obvinění sudích z předpojatosti vyměřilo dvojnásobný trest oproti dosavadnímu maximu pro trenéry. "Rekord" dosud drželi Pat Riley a Phil Jackson, kteří platili pokutu 50 tisíc dolarů.

Článek

Van Gundyho vyprovokovalo množství faulů, které rozhodčí v duelu prvního kola play-off s Dallasem odpískali Jao Mingovi. Trenér sudí obvinil, že se na čínského pivota zaměřili. Zvláštní pozornost mu prý věnují na žádost majitele Dallasu Marka Cubana.

Podle listu Houston Chronicle řekl Van Gundy v neděli novinářům, že mu jeden z rozhodčích prozradil, že si Cuban na obrovitého pivota stěžoval. Sudí se prý proto na hráče soustředili. "Před třetím zápasem mi volal jeden rozhodčí, který v play-off nepíská a kterého znám odjakživa, že ho sledují přísněji kvůli Markovým stížnostem," řekl Van Gundy.

Jao Ming odehrál v prvním zápase série jen 20 minut, než se vyfauloval. Ve druhém utkání měl čtyři osobní chyby, ve třetím a čtvrtém duelu ale opět kvůli pěti osobním chybám nedohrál.

Vedení NBA popřelo, že by Cuban nějak ovlivňoval rozhodčí, aby se zaměřili na určité hráče soupeře. "Žádné takové nařízení týkající se Jao Minga nebo jiného hráče či týmu v play off nebylo vydáno," uvedl místopředseda NBA Stu Jackson.

Reklama