Hlavní obsah

Dallas otočil sérii s Houstonem a má blízko k postupu

NEW YORK

Basketbalisty Dallasu a San Antonia dělí v play-off zámořské NBA jedno vítězství od postupu do semifinále Západní konference. Dallas v pátém zápase s Houstonem zvítězil na domácí palubovce 103:100 a v sérii vede 3:2. Spurs zdolali Denver na jeho hřišti v prodloužení 126:115 a svůj náskok zvýšili na 3:1.

Článek

Dallas se po porážkách v úvodních dvou zápasech s Houstonem oklepal a nyní září. K pondělnímu vítězství pomohl týmu výborným výkonem Němec Dirk Nowitzki, který nastřílel 23 bodů a 13 míčů doskočil. Tracy McGrady, s 25 body druhý nejlepší střelec hostů, pak se závěrečnou sirénou neproměnil tříbodový pokus, jímž si mohl vynutit prodloužení.

Trenér Houstonu Jeff Van Gundy, jenž těsně před zápasem dostal rekordní pokutu 100 tisíc dolarů za kritiku sudích, měl opět důvod k nespokojenosti. Hosté v posledních pěti minutách zlikvidovali jedenáctibodový náskok Dallasu, rozhodčí ale necelou minutu před koncem přehlédli, že Michael Finley se po úspěšném doskoku, při němž sebral míč Jonu Barrymu, dostal už do autu. Naopak odpískali osobní chybu Barrymu a Jerry Stackhouse pak z trestných hodů stanovil konečné skóre.

"Je to ostuda. Celá naše lavička to viděla. Co ještě můžeme udělat," zlobil se Barry na rozhodčí. Jao Ming, na něhož se podle Van Gundyho v předchozích zápasech sudí zaměřili a většinou kvůli pěti osobním chybám nedohrál, se tentokrát blýskl 30 body a osmi doskočenými míči.

Stejně jako Dallas oslavilo třetí vítězství za sebou i San Antonio a už ve středu si může zajistit postup. V Denveru dotáhla Spurs k vítězství dvojice Tim Duncan, Tony Parker, která nastřílela 68 bodů ze 126. Francouzský reprezentant si schoval nejvíce sil do prodloužení, v němž dal 11 ze svých 29 bodů.

Duncan už v té době seděl vyfaulovaný na lavičce, přesto předvedl svůj nejlepší výkon v play off. Nastřílel 39 bodů a 14 míčů doskočil. "Střílel jsem stejně jako v minulém zápase, dneska mi to tam ale zkrátka padalo," řekl Duncan ke svému výkonu. Ocenil i bojovnost soupeře, který si vynutil prodloužení. "Jsou výborní, nikdy nepřestávají bojovat," dodal.

Ve Východní konferenci vyrovnal Washington díky vítězství 106:99 stav série s Chicagem na 2:2. Wizards střelecky táhl Juan Dixon, který si 35 body vylepšil osobní maximum. Z trestných hodů byl neomylný a proměnil všech deset pokusů, z 15 střel z pole se netrefil jen čtyřikrát.

Výsledky - 1. kolo play-off:
Washington - Chicago 106:99
Nejvíce bodů: Dixon 35 - Pargo a Hinrich 18
Nejvíce doskoků: Thomas 9 - Chandler 13
Nejvíce asistencí: Arenas 5 - Hinrich a Gordon 5
Stav série: 2:2
Dallas - Houston 103:100
Nejvíce bodů: Nowitzki 23 - Jao Ming 30
Nejvíce doskoků: Nowitzki 13 - McGrady 9
Nejvíce asistencí: Terry 7 - McGrady 6
Stav série: 3:2
Denver - San Antonio 115:126 po prodl.
Nejvíce bodů: Boykins 32 - Duncan 39
Nejvíce doskoků: Camby 8 - Duncan 14
Nejvíce asistencí: Boykins a Anthony 5 - Parker 7
Stav série: 1:3

Reklama