Hlavní obsah

Veselý slíbil, že bude reprezentovat. Pracuje na sobě, chválí jediného Čecha v NBA kouč národního týmu Ginzburg

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg byl v minulých dnech na inspekční cestě v zámoří, kde se setkal s jediným Čechem v NBA Janem Veselým. Hráč Denveru Nuggets mu potvrdil, že chce v srpnu pomoci týmu v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2015.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Český basketbalista ve službách Denveru Jan Veselý (vpravo) a Pau Gasol z Los Angeles Lakers.

Článek

"Řekl mi, že miluje atmosféru v národním týmu a že by za něj chtěl hrát," uvedl Ginzburg v tiskové zprávě. "Má rád spoluhráče z reprezentace. Miluje svoji zemi, věří v národní tým a ví, že získat úspěch s národním týmem je něco speciálního, co si bude pamatovat po zbytek života," dodal.

Bývalý kouč Nymburku, který se reprezentace ujal v listopadu poté, co vedení basketbalové federace neprodloužilo smlouvu s Pavlem Budínským, se sešel s Veselým vůbec poprvé. "Jsem rád, že se to povedlo. Je to fajn člověk. Bylo to důležité setkání. Jsem velmi spokojený s jeho pozitivním přístupem k basketbalu i k národnímu týmu," hodnotil společnou večeři.

Ginzburg věří, že Veselému pomůže únorový přestup z Washingtonu do Denveru. "U Nuggets má více prostoru pracovat na sobě a svých basketbalových dovednostech. V NBA musíte mít silnou psychiku. A tu Jan má. Není jednoduché několikrát zahrát dobrý zápas a další prosedět na lavičce," připomněl Veselého trable, kdy často nedostával ve Washingtonu čas na hřišti.

V Denveru sice začal hrát více, ale jeho vytížení také není optimální. V létě se Veselý stane volným hráčem, podle Ginzburga by to ale nemělo výrazně ovlivnit formu jedné z klíčových postav reprezentace.

Reprezentační kouč chválí Veselého, že na sobě pracuje i s pomocí osobního trenéra Mirsada Aliloviče. "Hodně hráčů v NBA, ať už hrají, nebo ne, nedělají nic, aby se zlepšovali. Jdou zápas od zápasu a šetří peníze. Jan se nebál investovat a přivedl si trenéra, který je s ním celou dobu."

Kromě Veselého navštívil Ginzburg také čtyřiadvacetiletého křídelního hráče Patrika Audu, který hraje v univerzitní lize NCAA za Seton Hall s průměry 9,1 bodu a 4,5 doskoku na zápas. "Mluvil jsem s jeho trenéry a viděl jeho zápas i trénink," řekl Ginzburg.

Nyní se chystá do Španělska, kde působí další čeští reprezentanti David Jelínek, Pavel Pumprla, Tomáš Satoranský, Ondřej Balvín a Luboš Bartoň.

Reklama

Související témata: