Hlavní obsah

Ukrajina se pořádání ME 2015 nevzdala, o turnaji bude jednat FIBA

Evropská basketbalová federace FIBA Europe popřela středeční informaci, že by se Ukrajina kvůli složité politické a ekonomické situaci vzdala pořádání mistrovství Evropy mužů v roce 2015. Osudem šampionátu se nicméně bude zabývat na svém víkendovém jednání v Mnichově.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Český basketbalista Jiří Welsch (ilustrační foto).

Článek

Ředitel organizačního výboru turnaje Markijan Lubkivskij ve středu uvedl, že si nedovede představit, že by Ukrajina "po ruské agresi a v nynějších ekonomických a politických podmínkách mohla pokračovat v přípravách." Zároveň řekl, by Ukrajina mohla pořádat následující ME v roce 2017.

FIBA Europe v reakci uvedla, že dostala vysvětlující dopis od Ukrajinské basketbalové federace (FBU), pode níž jsou komentáře Lubkivského pouze jeho osobním názorem. "FBU je v současné době ve fázi reorganizace organizačního výboru, aby optimalizovala finanční nároky a efektivněji využila všechny zdroje pro konání EuroBasketu 2015," uvedla evropská federace.

Zájem projevila Francie

Pokud by o víkendu pořadatelství Ukrajině odebrala, dalo by se očekávat, že by se náhradní pořadatel vybíral mezi kvalifikovanými týmy. Zájem už podle agentury Reuters projevila Francie.

Pokud by se otevřela možnost hostit turnaj i pro ostatní země, vedení České basketbalové federace se už v minulých týdnech zajímalo, zda by nešlo turnaj pořádat společně s Polskem.

Šampionát se má konat v Kyjevě, Doněcku, Lvově, Charkovu, Oděse a Dněpropetrovsku. Ukrajina získala pořadatelství v prosinci 2011 poté, co Francie, Chorvatsko, Německo a Itálie stáhly své nabídky. Účast na turnaji mají kromě pořadatele jistou Španělsko, Estonsko, Francie, Slovinsko, Chorvatsko, Litva, Srbsko, Finsko, Řecko a Turecko.

Česká reprezentace se o postup utká v kvalifikaci s Portugalskem, Gruzií a Maďarskem.

Reklama