Hlavní obsah

Basketbalisté odehrají srpnovou kvalifikaci o ME v Nymburce

Praha

Čeští basketbalisté budou mít při srpnové kvalifikaci o mistrovství Evropy 2015 domácí prostředí v Nymburce, kde odehrají všechny tři zápasy s Gruzií, Maďarskem a Portugalskem. Vedení týmu sice uvažovalo o Brnu, ale okolnosti nakonec rozhodly pro halu, kterou dobře zná většina hráčů i nový reprezentační trenér Ronen Ginzburg.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Ronen Ginzburg

Článek

"Variant bylo více, přemýšleli jsme o Opavě a hlavně Brnu. Problémem však byl předpis, že se zápasy musí hrát do 100 kilometrů od mezinárodního letiště. V Brně by to splňovalo letiště ve Vídni, ale v hale Vodová jsme se zase tloukli s juniorským šampionátem volejbalistů," řekl dnes novinářům manažer národního týmu Michal Šob.

Nakonec volba padla na Nymburk. "Mají tam zkušenosti s organizací mezinárodních zápasů. Hala odpovídá i kapacitně naším představám, aby se vytvořila bouřlivá kulisa. Mělo by být k dispozici 1400 míst. Podle nás je to lepší varianta, než mít z půlky zaplněnou velkou arénu," dodal Šob.

Nymburk bude útočištěm národního týmu také během přípravy na kvalifikaci. Trenér Ginzburg se rozhodl dát šanci bojovat o konečnou nominaci více hráčům, proto v druhé polovině června vybere "B" tým, v němž hráči budou usilovat o zařazení do "A" týmu, který společně bude trénovat od začátku července.

"Myslím si, že je víc hráčů, kteří si zaslouží šanci. Do B týmu mám v plánu pozvat tak 10 či 11 hráčů. Měl by mezi nimi být například Patrik Auda hrající na univerzitě v Americe, jinak hlavně hráči z české ligy. V červenci už bych chtěl pracovat maximálně se 14 hráči," řekl Ginzburg.

"Béčko" se utká dvakrát se Slovenskem a dvakrát s reprezentací do 20 let, pro kterou to bude generálka na mistrovství Evropy. "A" tým vyzve postupně Rakousko, dvakrát Polsko a představí se na turnaji v Krasnodaru, kde bude mít za soupeře dva výběry Ruska či Belgii a Izrael. Přípravu pak završí dvojutkáním s Nizozemskem.

Ginzburg: Přístup Satoranského mě nadchnul

Ginzburg již má kompletní i realizační tým. Pomáhat mu budou svitavský kouč Lubomír Růžička, který byl již asistentem u slovenské reprezentace, a bývalý reprezentant Pavel Beneš, který trénuje juniory Nymburku. Vedoucím týmu bude hráč Prostějova Radek Nečas, jenž pod Ginzburgem hrával v Nymburce.

"S vedením ČBF jsme se shodli, že je důležité mít v realizačním týmu bývalé hráče. Radka znám dlouho, má velmi pozitivní povahu, proto je to pro mě ideální volba," řekl Ginzburg. "On je ten správný člověk na to, aby dělal spojku mezi námi hráči a trenérem. Je to srandista," doplnil reprezentant Vojtěch Hruban.

Ginzburg momentálně jezdí za jednotlivými reprezentanty. Již byl za Janem Veselým a Patrikem Audou v zámoří, minulý víkend byl za Tomášem Satoranským a Ondřejem Balvínem v Seville. Nyní se chystá znovu do Španělska na zápas, v němž proti sobě nastoupí Luboš Bartoň s Pavlem Pumprlou.

"Jsem se setkáními s hráči velmi spokojený. Nadchnul mě přístup Tomáše Satoranského, který má národní tým opravdu rád a chce moc hrát. S takovým přístupem od hráčů můžeme dosáhnout čehokoli," uvedl izraelský kouč.

Reklama

Související témata: