Hlavní obsah

Stoudemire dal čtyřicet bodů a pomohl Phoenixu k vítězství

NEW YORK

Amare Stoudemire se v pondělním zápase NBA blýskl čtyřiceti body a šestnácti doskoky, čímž výrazně přispěl k vítězství Phoenixu nad Dallasem. Domácí úvodní zápas druhého kola play-off vyhráli 127:102 a v sérii na čtyři vítězná utkání se ujali vedení 1:0.

Článek

Do semifinále Východní konference dobře vstoupili obhájci titulu z Detroitu, kteří ve své hale porazili Indianu 96:81. Jejich vzájemný duel se poprvé v této sezoně obešel bez potyček a výtržností. "Bylo příjemné vidět, že se soustředíme jen na basketbal," řekl nejlépe bránící hráč roku Ben Wallace, jenž k vítězství přispěl patnácti doskočenými míči a 21 body.

Poslední dva zápasy Indiany na hřišti Detroitu pokaždé poznamenaly bitky hráčů, které se přenesly i do hlediště. Stephen Jackson a Jermaine O'Neal dostali za listopadovou rvačku s diváky od disciplinární komise přísné tresty na 30 a 15 zápasů, jejich kolega Ron Artest si odpykává distanc do konce sezony. Při druhém utkání navíc hostujícímu týmu hrozil anonym bombou v šatně. "Nechali jsme minulé spory za sebou a to je pro oba týmy i pro celou ligu dobře," dodal Wallace.

Nejlepším střelcem utkání byl s osmadvaceti body domácí Richard Hamilton. Hostující tým táhl O'Neal, který si připsal 22 bodů a sedm doskočených míčů.

Nejlepší tým základní části Phoenix nedal soupeři žádnou šanci a od počátku zápas kontroloval. Hráči Suns dali prvních osm bodů zápasu, v závěru poločasu vedli o 18 bodů a na konci třetí čtvrtiny zvýšili svůj náskok až na 22 bodů.

Mimořádnou atmosféru měl zápas pro Steva Nashe. Rozehrávač Phoenixu, jenž před touto sezonou odešel po šesti letech právě z Dallasu, převzal před začátkem duelu od komisionáře NBA Davida Sterna ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy. Svým bývalým spoluhráčům pak nastřílel jedenáct bodů a třinácti asistencemi potvrdil, že je letos nejlépe nahrávajícím hráčem ligy.

Hráči Dallasu se museli v poslední čtvrtině obejít bez trenéra Averyho Johnsona. Kouč si vehementně stěžoval na výroky rozhodčího a v krátké době si vykoledoval dva technické fauly.

Výsledky - 2. kolo play-off:
Detroit - Indiana 96:81
Nejvíce bodů: Hamilton 28 - O´Neal 22
Nejvíce doskoků: Wallace 15 - Foster 13
Nejvíce asistencí: Billups 7 - Miller a Johnson 3
Stav série: 1:0
Phoenix - Dallas 127:102
Nejvíce bodů: Stoudemire 40 - Nowitzki 28
Nejvíce doskoků: Stoudemire 16 - Nowitzki 13
Nejvíce asistencí: Nash 13 - Nowitzki 4
Stav série: 1:0

Reklama