Hlavní obsah

Welsch: Rád bych si konečně našel klub, kde zůstanu

PRAHA

Rozpolcené pocity provázejí basketbalistu Jiřího Welsche při návratu domů po jeho třetí sezóně ve slavné NBA. Jediný český vyslanec v nejlepší soutěži světa sice sezónu začal v základní sestavě Bostonu, postupně z ní však vypadl a po únorové výměně do Clevelandu si už nezahrál skoro vůbec. Zklamání 25letého hráče pak znásobila i skutečnost, že se ambiciózní tým neprobojoval do play-off.

Článek

I když jste byl po přestupu z Bostonu do Clevelendu v NBA plný optimismu, druhou část sezóny jste si asi představoval jinak. To určitě. Byla to sezóna jako na houpačce, i když většinou jsem byl spíš dole. Byl jsem rád, že jsem změnil dres, navíc do výborného týmu po bok LeBrona Jamese. Jenže po pár zápasech byl odvolán trenér, který si mě do týmu nejvíc přál, a nahradil ho jeho asistent. Pod ním už jsem tolik nehrál, několik zápasů jsem se dokonce vůbec nedostal do hry.

Cleveland nepostoupil do play-off, takže se dají očekávat změny, které by vám pomohly zpět do sestavy. Já ale nechci, aby k tomu pomáhaly nějaké změny. Ty určitě přijdou, po posledním zápase byl odvolán generální manažer i trenér, ale ještě se nerozhodlo, kdo je nahradí.

Líbí se vám v Clevelandu aspoň po osobní stránce? Ještě jsem se tam nestihl zabydlet. Manželka Linda zůstala v Bostonu, nemělo cenu, aby se za mnou stěhovala na měsíc a půl. Až teď po sezóně jsme si našli menší domek asi patnáct kilometrů za městem. Takže pokud budu hrát za Cleveland, usadíme se od podzimu tam.

Pokud budete hrát za Cleveland? Máte náznaky, že by tomu tak být nemuselo? Náznaky nemám, ale nedivil bych se tomu. Vidím to tak padesát na padesát. Když novému vedení nezapadnu do koncepce, odejdu jinam.

Jaké jste dal vašemu agentovi pokyny? Já to těžko můžu ovlivnit, když se klub rozhodne, nezabráním tomu.

Chcete z Clevelandu pryč? Já chci být platnou součástí kvalitního a ambiciózního týmu. A to Cleveland je. Noví majitelé prohlásili, že chtějí získat titul do dvou let. A já chci konečně najít klub, kde zůstanu.

Jedním z nových majitelů je i populární raper Usher. Zašel za týmem po sezóně s proslovem? Po sezóně ne, ale když tým kupoval, byla velká tisková konference a po ní za námi přišel do kabiny.

Jak na vás lidsky působil? Je dost malý (úsměv). Jen jsme si podali ruce a prohodili pár slov, z toho se těžko něco usuzuje.

A jeho hudba se vám líbí? To jo, poslouchám ho, dokonce mám od něj doma i cédéčko.

Minulý rok jste odmítl pozvánku do reprezentace, letos za národní tým budete hrát? Já každopádně chci hrát, musí se ještě vyřídit pojištění a další papíry.

Co se změnilo, že letos jste se rozhodl reprezentovat? Vždycky jsem chtěl hrát za národní tým, ale letos je příhodnější zápasový kalendář, nezasahuje do přípravy na další sezónu. Nedovedu si představit, že bych znovu odmítl reprezentaci.

Vzpomenete si na svůj poslední zápas za národní tým? (dlouze přemýšlí) Myslím, že to bylo to slavné vítězství proti Slovinsku v lednu 2002.

Sledujete jednání o nové kolektivní smlouvě NBA? Nebojíte se, že by mohla snaha o dohodu skončit neúspěchem a výlukou jako v NHL? Samozřejmě to sleduji prostřednictvím zpráv, které dostáváme od hráčské asociace. Vím, že ještě k žádné dohodě nedošlo a další mítinky budou probíhat, ale nemám ani náznak, že by mohlo dojít ke stávce.

Projevila se výluka v NHL na zájmu fanoušků nebo médií o NBA? Určitě lidem hokej v zámoří chybí, hlavě v Bostonu, který je hokejové město. Ale nezaznamenal jsem, že by kvůli tomu stoupl zájem o NBA.

Reklama

Související témata: