Hlavní obsah

Česko - Černá Hora 23:24Házenkářkám se málem povedlo obrat šampiónky o bod

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Sympaticky vzdorovaly české házenkářky v kvalifikaci ME úřadujícím evropským šampiónkám. V Mostě nakonec podlehly Černé Hoře rozdílem jediné branky 23:24. První zaváhání ve skupině přesto nesnižuje šanci národního týmu dostat se na prosincový šampionát v Maďarsku a Chorvatsku.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Česká reprezentantka Helena Štěrbová (vlevo) brání Katarinu Bulatovičovou z Černé Hory.

Článek
Fotogalerie

Házenkářky zahrály tak, že silné soupeřky přivedly do úzkých a málem i obraly o bod. Ze začátku však doplácely na hodně ztrát v útoku, při bránění se nedařilo pokrýt odražené střely a po čtvrthodině tak domácí prohrávaly 3:7. Sebevědomé Černohorky si vybudovaly až pětigólový náskok, ale rapidní zpřesnění hry umožnilo reprezentantkám snižovat skóre.

Müllnerová velmi dobře zastoupila marodící brankářky Raníkovou i Satrapovou, během první půle úspěšnost jejích zásahů vyšplhala na 42 procent. V útočném projevu české ženy pak zvedla šňůra tří branek, ještě do poločasu stáhly manko na jediný gól.

Češky ve druhé půli srovnaly

Střelecky se chytly spojky Luzumová s Martinkovou, enormním nasazením dokázaly reprezentantky ve 44. minutě dokonce vyrovnat na 17:17. Favoritky najednou trochu znervózněly a klid jim vrátily teprve góly střídající Lazovičové z prostoru pivota.

Černou Horu v klíčových okamžicích podržel rychlý protiútok, ani za stavu 21:24 pět minut před koncem české hráčky nesložily zbraně. Znovu se dostaly na rozdíl jediné branky, ale na víc už bohužel nebyl čas.

„Holky zaslouží skutečně velkou pochvalu, sehrály se silnou Černou Horou vyrovnanou partii. Jen škoda, že se nepodařilo alespoň jednou získat vedení a tím přenést na soupeřky trochu víc tlaku. Ohledně našich postupových ambicí se nic špatného nestalo. Pořád vypadá jako klíčový červnový zápas v Brně s Polkami," vykládal trenér Jan Bašný.

Brankářka Dominika Müllnerová zvládla ostrý reprezentační debut na jedničku. „O tom, že budu chytat, jsem se dozvěděla až dnes dopoledne, doslova pár hodin před utkáním. Cítila jsem zdravou nervozitu, kdyby nepřišla, bylo by něco špatně. Musím poděkovat holkám, že nutily střílet Černohorky na místa, kde to máme domluvené a pak to pro mě v brance bylo mnohem jednodušší," vykládala mostecká gólmanka.

Kvalifikace ME házenkářek
Česko - Černá Hora 23:24 (10:11)
Nejvíce branek: Luzumová 7/3, Martinková 5, Chrenková 5/2, Hrbková 4 - Radičevičová 6/2, Lazovičová a Petrovičová po 4, A. Bulatovičová 3.
Portugalsko - Polsko 17:24 (7:11).
1.Černá Hora330078:686
2.ČR320180:634
3.Polsko310264:642
4.Portugalsko300361:880

Reklama

Související témata: