Hlavní obsah

Černá Hora - ČR 25:22V Černé Hoře bouchaly na hřišti petardy, statečně bojující házenkářky tam prohrály

Aktualizováno

Zase pořádně potrápily obhájkyně titulu a stříbrné olympijské medailistky, bohužel znovu to nestačilo na zisk do tabulky. České házenkářky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy rvaly o body také na horké černohorské půdě, nakonec ale prohrály i tam.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Hráčky Černé Hory se radují z vítězství, snímek je z prvního zápasu na české půdě.

Článek

Vítězky tak už mohou slavit postup na šampionát, který hostí v prosinci Maďarsko a Chorvatsko. Češky musí bojovat o účast na ME až do červnového závěru kvalifikace, kdy hrají v Portugalsku a potom doma v Brně s Polskem a k postupu bude zřejmě nutné obě utkání vyhrát.

Doma v Mostě reprezentantky Černohorkám podlehly jen o gól 23:24 a statečně bojovaly i v odvetě Zásluhou výborně chytající Müllnerové i střelecky disponované Luzumové se dokonce ve druhém poločase podařilo Česku dostat do vedení. Ještě ve 41. minutě vedly reprezentantky 17:15, skvěle kombinovaly a donutily domácího trenéra k tomu, aby si vzal oddechový čas.

Jenže pak izraelští sudí přísně vyloučili v krátkém sledu tři české hráčky, přitom předtím nechali úplně bez povšimnutí bouchnout na hřišti dvě petardy. „Bylo to pekelné prostředí pro všechny, i pro rozhodčí, kteří dobře věděli, kdo má zlato z ME a kdo je házenkářské nic," tvrdil trenér Jan Bašný. Černohorské házenkářky nakonec v bouřlivém prostředí vyprodané haly Bijelo Polje otočily skóre a v posledních deseti minutách získaly tříbrankový náskok.

"V posledních pěti minutách nám už zřejmě trochu chyběly síly. Myslím si, ale že si holky zaslouží absolutorium. Sehrát s takovým týmem znovu vyrovnaný zápas až do konce a donutit ho k absolutní snaze vyhrát bylo výborné. Holky byly schopné i psychicky ustát bouřlivé prostředí, bohužel nám asi na konci chyběly nějaké fyzické síly," uvažoval trenér Bašný.

Kvalifikace ME, 3. skupina:
Černá Hora-Česko 25:22 (12:11)
Nejlepší střelkyně: K. Bulatovičová 6/1, Kněževičová 4, Pavičevičová a Radičevičová po 3 - Luzumová 9/4, Martinková a Kutlvašrová po 3. Rozhodčí: Cohen, Peretz (oba Izr.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 4/4. Vyloučení: 2:3.
Sestava ČR: Müllnerová, Doláková - Knedlíková, Keclíková, Chrenková, Salčáková, Růčková, Kutlvašrová, Vítková, Hrbková, Martinková, Luzumová, Štěrbová, Crhová, Selucká, Kubáčková.
Polsko - Portugalsko 29:21 (14:8).
Tabulka:
1.Černá Hora4400103:908
2.ČR4202102:884
3.Polsko420293:854
4.Portugalsko400482:1170

Reklama