Hlavní obsah

Basketbalistka Němcová se vrací do reprezentace

Po šesti letech se basketbalistka Eva Němcová vrací do české reprezentace. Nejlepší hráčka Evropy z roku 1996 se koncem května zapojí do přípravy národního týmu, který se chystá na zářijový evropský šampionát v Turecku. Dvaatřicetiletá Němcová naposledy oblékla reprezentační dres před šesti lety na ME v Polsku, kde skončily české basketbalistky páté.

Foto: internet

Česká basketbalistka Eva Němcová.

Článek

Po potížích s kolenem sice Němcová v listopadu 2002 ohlásila konec kariéry, ale po částečném uzdravení se opět k basketbalu vrátila. V letošní sezóně pomáhala v Evropské lize Parmě, kterou v osmifinále vyřadily české mistryně z Gambrinusu Brno. V italské soutěži Němcová nenastupovala.

Hráčka s bohatými zkušenostmi ze zámořské lize WNBA toužila hrát loni na olympijských hrách, ale protože nemohla podstoupit ze zdravotních důvodů plnou tréninkovou zátěž, kouč Jan Bobrovský její účast v týmu odmítl. Také letos v únoru prohlásil, že na mistrovství Evropy pojedou jen hráčky, které absolvují přípravu naplno.

Po letošní sezóně ale změnil názor a je ochoten akceptovat u Němcové jisté úlevy, takže ji zařadil do vybrané šestnáctky. "Ještě se budeme domlouvat na tom, jak velké tréninkové zatížení Němcová podstoupí. Má šanci se probojovat do užšího kádru," řekl ČTK Bobrovský.

Němcová prožila nejúspěšnější roky ve francouzském týmu Bourges, s nímž v letech 1997 a 1998 zvítězila v Evropské lize. Svými výkony se prosadila do WNBA, kde hrála za Cleveland.

Reklama