Hlavní obsah

Phoenix vyhrál v Dallasu a ujal se vedení v sérii

NEW YORK

Basketbalisté Indiany a Phoenixu se ujali vedení 2:1 na zápasy v semifinále konferencí NBA. Indiana v pátek porazila na domácí palubovce Detroit 79:74, Phoenix, nejlepší tým základní části, zvítězil v Dallasu 119:102. Série se hrají na čtyři vítězná utkání a budou pokračovat v neděli.

Článek

Střední rozehrávač Phoenixu Steve Nash potvrdil, že získal ocenění pro nejužitečnějšího hráče základní části oprávněně. V duelu s Dallasem se blýskl dalším strhujícím výkonem a připsal si 27 bodů a 17 asistencí. Více než zdatně mu sekundoval Amare Stoudemire, s 37 body nejlepší střelec zápasu, jenž navíc přidal i 14 úspěšných doskoků. Jako první hráč Phoenixu tak ve třech zápasech play-off za sebou nastřílel alespoň 30 bodů.

Tým se dokázal vyrovnat s absencí Joea Johnsona, jenž si v minulém duelu zlomil kost pod levým okem. Zraněného spoluhráče dokonale zastoupil Jim Jackson, který předvedl několik důležitých akcí v poslední pětiminutovce, v níž Phoenix šňůrou patnácti bodů získal rozhodující náskok. "Bojovali jsme za Joea. Semkli jsme se dohromady a stáli jeden za druhým," řekl po utkání Nash.

Indiana dohnala ztrátu

Také v Indianapolis se rozhodovalo až v závěru. Domácí nejprve v poslední čtvrtině promarnili třináctibodový náskok, v koncovce pak ale své chyby odčinili. Hlavním tahounem týmu byl miláček publika devětatřicetiletý Reggie Miller, který v závěru proměnil čtyři trestné hody a přesným pokusem 81 sekund před koncem potvrdil náskok Pacers.

Jinak se mu při střelbě příliš nedařilo, fanouškům to ale nevadilo a během zápasu několikrát skandovali jeho jméno. Miller, jenž po sezóně ukončí kariéru, proměnil jen tři pokusy z pole, ze sedmi hodů z tříbodové vzdálenosti se netrefil ani jednou, přesto byl se 17 body nejúspěšnějším hráčem domácích. Střelecky se ovšem trápili i soupeři, nejlepší z nich Chauncey Billups si připsal 23 bodů.

NBA - play-off, 2. kolo
Východní konference
Indiana - Detroit 79:74 (stav série 2:1)
Nejvíc bodů: Miller 17 - Billups 23.
Nejvíc doskoků: Foster 12 - Wallace 14.
Nejvíc asistencí: Tinsley 6 - Prince 6.
Západní konference
Dallas - Phoenix 102:119 (stav série 1:2)
Nejvíc bodů: Nowitzki 21 - Stoudemire 37.
Nejvíc doskoků: Nowitzki 13 - Stoudemire 14.
Nejvíc asistencí: Terry 7 - Nash 17.

Reklama