Hlavní obsah

Miami je ve finále Východní konference NBA

NEW YORK

Basketbalisté Miami hladce postoupili do finále Východní konference NBA. Ve čtvrtém zápase druhého kola play-off zvítězili na palubovce Washingtonu 99:95 a celou sérii ukončili v nejkratším možném čase. Jejich soupeřem v boji o konferenční titul bude lepší z duelu Indiana - Detroit, který zatím prohrává v sérii 1:2.

Článek

Miami si znovu poradilo s Washingtonem i přesto, že mu opět chyběl pivot Shaquille O'Neal. Klíčový hráč mužstva má stále problémy s pohmožděným pravým stehenním svalem.

V sobotu na palubovce exceloval druhý strůjce úspěchů Miami Dwayne Wade, který nastřílel 42 bodů, čímž si vytvořil osobní rekord v play-off. K neudržení byl především ve třetí čtvrtině, v níž dal 22 bodů. Miami tuto část vyhrálo 40:25 a Washingtonu nebylo nic platné, že měl lehce navrch ve zbylých třech čtvrtinách.

V závěru zápasu hosté málem doplatili na střelecký výpadek, při němž minuli šestnáct pokusů za sebou. Mizérii ukončil až patnáct sekund před koncem trojkou Eddie Jones, jenž získal Miami náskok 97:95. Následný pokus Larryho Hughese o vyrovnání zblokoval Alonzo Mourning a Wade pak dvěma trestnými hody zpečetil vítězství Heat.

Výkon třiadvacetiletého Wadea nadchl i trenéra poraženého týmu Eddieho Jordana. "Podle mě to je na remake filmu Zrodila se hvězda, který by se dal sestříhat z těch dvou sérií, které v play-off odehrál. Na ten věk je z něj obrovská superstar, v dobrém slova smyslu," řekl Jordan.

Wade si pochvaloval, že před další sérií bude mít Miami dost času na odpočinek. "Pokusíme se dát dohromady, příští soupeř bude těžký, až to bude kdokoli," uvedl hráč, který je v NBA teprve druhou sezónu.

Pauza přijde vhod hlavně O'Nealovi, u kterého zatím lékaři nedokážou říct, kdy se bude moci vrátit do hry. "Samozřejmě bez Shaqa nejsme tak silní, vždyť je to nejlepší hráč v lize. Ale budeme bojovat, i když nebude moci nastoupit," uvedl kouč Miami Stan Van Gundy.

NBA - 2. kolo play-off
Východní konference
Washington - Miami 95:99 (konečný stav série 0:4)
Nejvíc bodů: Arenas 25 - Wade 42.
Nejvíc doskoků: Haywood 15 - Haslem 13.
Nejvíc asistencí: Hughes 5 - Jones 6.

Reklama

Související témata: