Hlavní obsah

USK - Bourges 56:51Basketbalistky USK daly výhrou dárek trenérce k šedesátinám

Premiérové účinkování ve finálovém turnaji Euroligy začaly basketbalistky USK Praha cenným vítězstvím. Díky výtečně odehrané poslední čtvrtině porazily francouzský celek Bourges 56:51 a daly své trenérce Natálii Hejkové báječný dárek k pondělním šedesátinám.

Článek

V nesmírně vyrovnaném zápase dominovaly obrany, přesto Bourges získalo v závěru třetí čtvrtiny až sedmibodový náskok. Hráčky USK ale zpřesnily střelbu, pečlivěji si počínaly pod vlastním košem a tři minuty před koncem bylo srovnáno 48:48. Ve finiši pak rozhodl hlavně lepší doskok českých šampiónek. Bourges se nedařila střelba z dálky, naopak přišly tři důležité koše USK v řadě a výhru pečetily neomylné trestné hody Palauové.

„Naplnilo se očekávání, že to s Bourges bude velmi těžký, obranný zápas. Zkušeným soupeřkám jsme se vyrovnaly nasazením a v koncovce předvedly víc rozvahy i klidu," těšilo Hejkovou. Ze současného kádru přitom atmosféru vrcholné klubové akce dosud poznaly jen Vítečková, Palauová a Bjelicová. Nejzkušenější je tak právě trenérka Hejková, která se závěrečného turnaje zúčastní podesáté a už čtyřikrát celou Euroligu vyhrála.

„Už dopoledne na tréninku jsem holkám říkala, že nechci jako dárek nic jiného než vítězství. Sice bylo vydřené, ale o to cennější a radostnější. Bourges hraje destruktivní a škaredý basketbal, a dokud jsme poslední čtvrtině nezačaly hrát v transu, tak jsme se trápily. Ke konci bylo i patrné, že máme víc sil," líčila po zápase Hejková.

Na české šampiónky ve skupině teď čekají ještě dva ruské celky, Orenburg a Jekatěrinburg, který v domácím prostředí platí za hlavního favorita na celkové vítězství. „Základní cíl sezóny dostat se na závěrečný turnaj jsme už splnily, všechno navíc bude bonus. Pod dojmem výkonu v prvním zápase si myslím, že na postup mezi čtyři nejlepší tohle družstvo má," věřila Hejková, podle níž byl vítězný vstup nesmírně důležitý.

„Věděly jsme, že jestli prohrajeme, jsme prakticky ze hry venku. Nedělám si iluze, že bychom něco zachraňovaly proti Jekatěrinburgu, u nějž nepamatuju, že by doma v Eurolize prohrál," podotkla Hejková.

Finálový turnaj Euroligy - skupina B:
USK Praha - Bourges 56:51
Nejvíce bodů: Vaughnová 18, Robinsonová 10, Elhotová 8, Vítečková 6 - Miyemová 19, Leedhamová 9, Dumercová 7, Salagnacová 6, čtvrtiny 12:11, 15:15, 10:17, 19:8.
Další utkání skupiny B:
Jekatěrinburg - Orenburg 80:47.
Skupina A:
Spartak Moskva - Galatasaray 61:68
Fenerbahce - Kayserispor 64:58.

Reklama

Související témata: