Hlavní obsah

Jekatěrinburg - ZVVZ USK Praha 71:56Basketbalistky USK prohrály s Jekatěrinburgem a postup jim unikl

Aktualizováno

Basketbalistky ZVVZ USK Praha si semifinále Evropské ligy nezahrají. V posledním utkání čtvrtfinálové fáze závěrečného turnaje prohrály s domácím Jekatěrinburgem 56:71 a obsadily ve skupině B třetí místo. O šanci na postup je připravila i výhra Bourges nad Orenburgem 65:52, přičemž Pražanky k druhému postupovému místu potřebovaly, aby francouzský celek vyhrál maximálně o sedm bodů.

Článek

České mistryně tak musely zvítězit nad Jekatěrinburgem, což se zdálo jako nesplnitelný úkol, neboť ruský gigant vyhrál oba předchozí zápasy téměř čtyřicetibodovým rozdílem. Trenérka USK Natália Hejková navíc ze zdravotních důvodů postrádala opory Jelenu Dubljevičovou a Evu Vítečkovou.

"Jelenu trápila záda. U Evži Vítečkové ještě nevíme přesnou diagnózu, ale předpokládám, že zraněním proti Orenburgu pro ni sezóna už skončila. Navíc nám onemocněla i Danielle Robinsonová a Kia Vaughnová měla z posledního zápasu oteklé koleno," řekla Hejková.

Přesto se Pražanky pokusily o zázrak, od začátku se na favorita vrhly a zásluhou Laii Palauové rychle získaly vedení 7:2. Velmi dobrou obranou se jim dařilo soupeře rozhodit a udržovaly vedení až do 15. minuty. "V situaci, v jaké jsme byly, lze výsledek i předvedenou hru brát jen pozitivně. Zahrály jsme dobré utkání, což ocenili i odborníci v hale, kteří nás chválili. Byla jsem na svůj tým hrdá. Můžeme odjíždět s hlavou nahoře," hodnotila Hejková.

Po trojkách Kateřiny Elhotové a Michaely Stejskalové vedly Pražanky dokonce o sedm bodů, to však domácí definitivně probudilo. Trenér Jekatěrinburgu poslal na hřiště všechny své hvězdy a naděje USK začaly pohasínat.

Hráčky USK neměly dost sil

Několik neproměněných střel po sobě dalo Jekatěrinburgu šanci, navíc se mu rozstřílely jedna z nejlepších basketbalistek světa Diana Taurasiová společně s francouzskou hvězdou Sandrine Grudaovou a výsledkem byla šňůra 12:0, která znamenala obrat ve skóre.

Oslabená sestava USK už neměla po dvou těžkých zápasech v předchozích dvou dnech dostatek sil na to, aby rozjetého soupeře zastavila. Zvláště když se chytla i další ze světových hvězd Candice Parkerová.

"Těžko říct, jak by to vypadalo, kdybychom měly k dispozici celý kádr. Určitě bychom se ale udržely se soupeřem delší dobu," věřila Hejková. "Je to smůla. Chtěly jsme si na tomto turnaji okořenit úspěšnou sezónu postupem do semifinále, na které jsme rozhodně měly, bohužel přišly ty zdravotní problémy," dodala.

Nejlepší výsledek v historii

V závěru tak více prostoru na hřišti dostaly i hráčky, které toho v průběhu turnaje tolik neodehrály, jako například mladá reprezentační rozehrávačka Lenka Bartáková, která mohla nasbírat cenné zkušenosti.

I přes nepostup, jehož příčinou byla především smolná úterní porážka 55:57 s Orenburgem, má za sebou USK nejlepší výsledek v historii. Z českých celků bylo lepší jen Brno, které v roce 2006 dokonce celou Euroligu vyhrálo.

Společně s Jekatěrinburgem postoupilo mezi čtyři nejlepší týmy turnaje Bourges. Ze skupiny A prošly do semifinále oba istanbulské celky Fenerbahce a Galatasaray.

Finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek v Jekatěrinburgu - čtvrtfinálové skupiny:
Skupina A:
Fenerbahce Istanbul - Spartak MO 58:57
Galatasaray Istanbul - Kayserispor 58:56
Skupina B:
Jekatěrinburg - ZVVZ USK Praha 71:56 (13:16, 36:27, 59:41)
Nejvíce bodů: Taurasiová 18, Parkerová 16, Grudaová 14, Nolanová 10 - Robinsonová 13, Vaughnová 8, Elhotová a Palauová po 7. Fauly: 16:17. Trestné hody: 14/11 - 15/10. Trojky: 4:4.
Bourges - Orenburg 65:52
Semifinálové dvojice (pátek 11. dubna):
Jekatěrinburg - Galatasaray
Fenerbahce - Bourges

Reklama

Související témata: