Hlavní obsah

Kresta: Hořelo za námi křoví

PRAHA

Česká posádka Roman Kresta - Jan Možný vyrovnala s továrním Fordem Focus RS WRC05 svoje nejlepší umístění v soutěžích MS a stejně jako na Sardinii dojela i na Kypru šestá. Cesta k úspěchu, který oslavili v neděli v Limassolu, však byla mnohem náročnější, o čemž svědčí i Krestův komentář pro deník Právo...

Článek

"Kypr byl asi nejnáročnější soutěží, jakou jsem kdy zažil. Výjimkou byla snad jen Safari Rallye v Keni, ale to bývala hodně specifická rallye, navíc spojená s kusem dobrodružství. Věděli jsme, že podmínky budou na Kypru hodně těžké, ale dá se říci, že tam byla přímo pekelná výheň.

Už na Sardinii jsme pili skoro deset litrů tekutin denně, na Kypru to bylo ještě více. Využívali jsme každé chvíle k několika douškům. Podmínky v autě totiž ovlivňovalo nejen slunečné počasí, ale i hodně pomalé cesty, takže do vozu nešlo moc čerstvého vzduchu. Jestli se někde pozná, jak dobře máte natrénovanou fyzičku, tak je to právě Kypr.

O naší taktice rozhodl opět úvodní den, kdy jsme se potýkali s proraženými pneumatikami. Ty úplně explodovaly, takže jejich vnitřní záchranný dohušťovací systém nemohl vůbec nijak pomoci. Po použití rezervy a dalším průrazu jsme museli zbytek zkoušky dojet na třech kolech, protože z poškozeného kola zůstal jen ráfek.

Dokonce za námi létaly takové jiskry, že na několika místech chytlo křoví a musely se uhasit plamínky. I to svědčí o tom, jaké sucho a teplo soutěž provázelo. Po pátku tak bylo vzhledem k pořadí jasné, že nemá smysl riskovat a soustředili jsme se hlavně na dojetí.

Členové týmu BP-Ford měli v cíli velkou radost i přesto, že se Tonimu Gardemeisterovi ani mě nepodařilo dojet na bedně. Důvodem byla jubilejní 50. soutěž v řadě, kdy alespoň jeden z vozů dojel na bodovaném místě, což je bezkonkurenční výsledek. Já osobně jsem s šestým místem spokojený, co se týká umístění ve výsledkové listině, ale znovu musím říci, že z pohledu výkonu za volantem můžu být lepší."

Reklama

Související témata: