Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova vyhrály v prvním finále nad Olympem

Prostějov

Prostějovské volejbalistky udělaly ve finále extraligy první krok k zisku šestého titulu za sebou. Svěřenkyně trenéra Miroslava Čady dnes v domácím prostředí porazily Olymp Praha 3:1. Série na tři vítězství pokračuje v neděli opět v Prostějově.

Článek

"Byla na nás vidět nervozita, zvlášť v závěru prvního setu, kdy jsme nevyužili vedení o čtyři body a koncovku zbytečně ztratili. Naštěstí šlo o náš největší výpadek v celém střetnutí, jehož zbytek se nám podařilo zvládnout už lépe. Každopádně můžeme předvádět mnohem lepší volejbal," řekl po utkání Čada.

Olymp je jediným soupeřem, který na české scéně dokázal obhájkyně mistrovského titulu v této sezóně porazit. V nadstavbové části extraligy zvítězily Pražanky doma 3:1, další čtyři vzájemné duely včetně pohárového finále však ovládl favorizovaný Prostějov.

Ten v sobotu vstoupil do utkání rozpačitě a po sérii chyb ztratil koncovku první sady. To ale domácí hráčky nažhavilo a v dalších dvou setech palubovku ovládly. Zejména v třetím dějství se Pražanky ocitly v hlubokém útlumu, prohrávaly už 5:19 a trenér Stanislav Mitáč se je při oddechových časech marně snažil hlasitými pokyny probrat.

Mitáč: Sráželo nás množství chyb v zakončení

"Sice jsme díky polevení Prostějova získali koncovku prvního setu a vypadalo to pro nás slibně, jenže pak naše hra ve druhé a zejména třetí sadě působila místy až bezradně. Do zápasu jsme se vrátili sázkou na maximální risk i bojovnost, bohužel nás neustále sráželo velké množství chyb v zakončení," řekl Mitáč.

Naději dal Olympu úvod čtvrtého setu, ale jeho pětibodový náskok byl zase záhy pryč. Pražský celek se držel až do stavu 21:21, jenže další tři body uhrál Prostějov a při druhém mečbolu skončil servis Ivety Halbichové daleko v autu.

"Byl to těžký zápas, ale udělaly jsme si to samy. Začínáme hrozně a i dnes jsme si v prvním setu zadělaly na problémy. Ani poslední set nebyl jednoduchý, po té jedenáctce si asi každý myslel, že to už půjde samo," řekla domácí hráčka Julie Jášová v přenosu na tvcom.cz.

Olymp naposledy získal titul v roce 2008. Pak začala éra Prostějova, který vyhrál extraligu pětkrát za sebou, loni ve finále porazil Pražanky hladce 3:0 na zápasy.

Finále play off volejbalové extraligy žen - 1. zápas:
Prostějov - Olymp Praha 3:1 (-24, 18, 11, 22)
Rozhodčí: Hudík, Renčín. Čas: 95 min. Diváci: 500. Stav série: 1:0.
Prostějov: Maleševičová 8, Borovinšeková 12, Carterová 19, Kossányiová 18, Steenbergenová 7, Vincourová 6, libero Jášová - Soaresová. Trenér: Čada.
Olymp: Hodanová 10, Sládková 4, Kvapilová 19, Mlejnková 17, Mudrová 7, Halbichová 2, libero Dostálová - Vinklerová, Trnková 1, Jančaříková, Kopecká, Škrampalová. Trenér: Mitáč.
O 3. místo - 2. zápas:
KP Brno - Olomouc 2:3 (20, -19, 21, -25, -11)
Nejvíce bodů: Širůčková 19, Michalíková 17, Vyklická 16, Cebáková 14 - Mátlová a Napoliano Šenková po 21, Košická 13, Rutarová 10. Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata: