Hlavní obsah

Phoenix - Memphis 91:97Memphis zvítězil nad Phoenixem a postoupil do play off NBA

New York

Basketbalisté Memphisu porazili v pondělním utkání NBA Phoenix 97:91 a jako poslední z postupující šestnáctky týmů si zajistili účast v play off. Oslabené Miami prohrálo ve Washingtonu 93:114, Indiana tak už nemůže přijít o první místo ve Východní konferenci.

Foto: Matt York, ČTK/AP

Basketbalista Phoenix Suns P.J. Tucker gestikuluje směrem k lavičce Memphisu Grizzlies.

Článek

Memphis v přímém souboji s Phoenixem o poslední volné místo v play off ovládl první čtvrtinu 24:14. Suns se dokázali vrátit do hry a dokonce ještě v předposlední minutě utkání vedli, domácí tým ale nasměrovala k vítězství trojka Mikea Conleyho 68 sekund před koncem. Strůjcem vítězství byl s 32 body Zach Randolph, náhradník Mike Miller přispěl 21 body.

Memphis porazil svého soupeře ve všech čtyřech vzájemných zápasech v sezoně. V posledním utkání základní části se Grizzlies utkají s Dallasem o sedmé místo v Západní konferenci.

Phoenix se do play off nedostal, přestože nasbíral o 22 výher více než v minulém ročníku. Suns by se svou bilancí 47:34 ve Východní konferenci zaujali pátou příčku.

Trenér Miami Erik Spoelstra nechal odpočívat LeBrona Jamese a Chrise Boshe, bez nichž Heat nedokázali vzdorovat Washingtonu. Domácí Wizards rozhodli o výhře v druhé čtvrtině (vyhráli ji 43:22), v níž z 16 pokusů z pole minuli pouze jednou.

Prohra Miami znamená, že floridský celek zakončí sezónu na druhém místě Východní konference. Z první příčky se po devíti letech může radovat Indiana. "Až začne play off, tak z pozice číslo dva vůbec zklamaní nebudeme. Bude to úplně jiná část sezony, na niž se těšíme," prohlásil křídelní hráč Miami Dwyane Wade.

Pivot Bogut si zlomil žebro

Šesté místo na západě už mají jisté hráči Golden State, kteří zvítězili nad Minnesotou 130:120, ačkoli prohrávali až o 19 bodů. Warriors si připsali 50. vítězství v sezóně, což se jim povedlo naposledy před dvaceti lety.

Špatnou zprávou pro Golden State je, že se jim krátce před startem play off NBA zranila jedna z opor. Australský pivot Andrew Bogut má zlomené žebro. Kdy se bude moci devětadvacetiletá jednička draftu z roku 2005 vrátit do hry, není jasné.

Bogut cítil bolest už několik dnů a k nedělnímu zápasu s Portlandem nastoupil díky injekci proti bolesti. Po problémech s dechem už ho nedohrál a rentgen odhalil frakturu žebra.

"Musím být opatrný, mohlo by mi prorazit plíci. Nechci ležet v nemocnici, aby ze mě čouhala hadička. Vrátím se, až se žebro zahojí," řekl rodák z Melbourne.

O nejlepší individuální výkon dne se postaral Tyreke Evans z New Orleans Pelicans, kteří porazili Oklahomu 101:89. Evans nasbíral 41 bodů, devět doskoků a osm asistencí. Také Nick Young z Los Angeles Lakers nastřílel 41 bodů, díky nimž jeho tým porazil Utah v souboji o předposlední místo v Západní konferenci 119:104.

Výsledky NBA:
Atlanta - Charlotte 93:95
Chicago - Orlando 108:95
Golden State - Minnesota 130:120
Houston - San Antonio 104:98
New Orleans - Oklahoma City 101:89
Philadelphia - Boston 113:108
Phoenix - Memphis 91:97
Toronto - Milwaukee 110:100
Utah - LA Lakers 104:119
Washington - Miami 114:93

Reklama

Související témata: