Hlavní obsah

Házenkářská reprezentace má nové trenéry. Od léta ji povedou Kubeš s Filipem

Praha

Čeští házenkáři budou mít od 1. července nové reprezentační trenéry. Národní tým povedou jeho dlouholeté opory Daniel Kubeš a Jan Filip. Na lavičce nahradí duo Vladimír Haber, Jaroslav Hudeček, jimž vyprší smlouva po červnovém play off o postup na mistrovství světa proti Srbsku. Nové složení realizačního týmu oznámil házenkářský svaz na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Nový trenér české házenkářské reprezentace Daniel Kubeš.

Článek

Svaz podepíše s Kubešem a Filipem tříletou smlouvu do 30. června 2017. "To jim umožňuje dlouhodobou koncepční práci. To je právě to, co si od této dvojice slibujeme," řekl prezident házenkářského svazu Aleš Pospíšil. Oba trenéři jsou podle něj na stejné úrovni.

Je přesvědčen, že jde o dobrou volbu. "Pracovali jsme s poměrně dlouhým seznamem adeptů a došli jsme k jednoznačnému názoru, že tohle je ideální dvojice. Jsou to vynikající házenkáři nedávné a stále ještě současné doby, jsou to osobnosti respektované v Česku i v zahraničí, respektované současnými nejzkušenějšími českými reprezentanty," uvedl Pospíšil.

Začnou kvalifikací na ME

První velkou akcí nového realizačního týmu bude kvalifikace mistrovství Evropy 2016, v níž se Češi utkají s Francií, Makedonií a Švýcarskem. "Chceme, aby noví trenéři navázali na pozitivní kroky současného vedení reprezentace, které se pustilo do omlazení kádru. Leží před nimi složitý úkol vtisknout nově utvářenému výběru svou tvář, produkovat atraktivní házenou a kráčet výkonnostně a výsledkově kupředu," dodal Pospíšil.

Šestatřicetiletý Kubeš je stále aktivním reprezentantem, po červnovém play off ale skončí s kariérou. Opora německého Melsungenu už začala se studiem trenérské licence, dokončit by ji měla v červnu. Od nové sezóny by měl Kubeš trénovat na klubové úrovni v Německu.

Čtyřicetiletý Filip patřil v minulosti k hlavním oporám národního týmu, v 200 reprezentačních zápasech dal 991 branek. V roce 2004 byl vyhlášen nejlepším českým házenkářem. S reprezentací se jako hráč rozloučil předloni, nyní končí i jako hráč ve švýcarském St. Gallenu, kde dosud dělal hrajícího trenéra. Od nové sezony tam bude působit už jen jako kouč.

Práci si mohou rozdělit

Kubeš s Filipem k sobě mají velmi blízko, působili jako spoluhráči v Dukle Praha, Nordhornu a reprezentaci. "Výhoda je, že jsme na to dva. Jsou situace, kdy toho v sezóně máte hodně. Díky tomu, že jsme dva, si můžeme práci v přípravě rozdělit," uvedl Kubeš.

Nad nabídkou ani jeden z nich neváhal. "Reprezentace je nejvíc, co člověk může vést. Budeme se snažit, abychom českou házenou posunuli. Došlo k velkému omlazení kádru, naším úkolem je zabudovat nové hráče co nejrychleji," řekl Filip.

"Jsem hrozně rád, že mám důvěru od hráčů, kteří jsou v současné době v kádru. Nebude to jednoduché pro mě jako pro trenéra, který začíná kariéru. Ale velkou výhodu vidím v tom, že jsem s týmem spjatý 15 let. Národní tým je moje srdeční záležitost," řekl Kubeš.

Haber s Hudečkem převzali český výběr předloni v září krátce před startem kvalifikace mistrovství Evropy. Na letošní šampionát v Dánsku postoupili z prvního místa, závěrečný turnaj se ale týmu v lednu nevydařil: skončil už po základní skupině s jedním bodem za remízu s Makedonií.

Po skončení Eura prodloužilo vedení svazu s Haberem a Hudečkem smlouvu do 30. června s tím, že poté převezme mužstvo nový realizační tým. "Haber s Hudečkem splnili dvě třetiny z toho, s čím ke kormidlu šli. Povedlo se postoupit na ME, omladit kádr, zklamáním bylo Euro v Dánsku. Věřím, že nová dvojice převezme tým po postupu na MS," dodal Pospíšil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články