Hlavní obsah

Detroit poslal Millera do basketbalového důchodu

NEW YORK

Čtvrteční zápas s Detroitem byl pro basketbalového veterána Reggieho Millera loučením s kariérou. Nejlepší střelec trojek v zámořské soutěži se snažil prodloužit svou poslední sezónu, jak to jen šlo: za Indianu vstřelil 27 bodů, ale ta podlehla obhájcům titulu z Detroitu 79:88 a sérii prohrála 2:4.

Článek

I když mohl Detroit slavit postup do konferenčního finále, řada hráčů měla smíšené pocity. "Je to smutný den," řekl hostující rozehrávač Chauncey Billups. Poslední koš vstřelil Miller dvě minuty před koncem, věren své pověsti trojkou snížil na 79:82.

Další pokus z dálky už neproměnil, a když 16 sekund před koncem zamířil na lavičku, fanoušci i hráči mu věnovali dlouhý potlesk. Devětatřicetiletý Miller tak odchází do sportovního důchodu po dlouhých osmnácti letech bez vysněného titulu.

V emotivním závěru se pak Miller bránil slzám. "Dnes večer jsem si chtěl hlavně zápas užít. Nasát tu atmosféru, cítit přítomnost všech fanoušků," řekl basketbalista, který celou kariéru strávil v Indianě. V základní části NBA nasbíral dohromady 25.279 bodů, s čímž mu patří dvanácté místo v historické tabulce. V play-off je s dalšími 2972 body osmnáctý.

Zatímco pro Indianu sezóna skončila, Detroit může stále pomýšlet na obhajobu titulu. Tahouny hostů byli ve čtvrtek oba rozehrávači Billups s 23 body a Richard Hamilton, který dal o pět více. O titul šampiona Východní konference se Pistons utkají od pondělka s Miami.

Ve hře o mistrovské prsteny zůstali i předloňští vítězové NBA ze San Antonia, kteří ukončili sérii play-off se Seattlem rovněž po šesti duelech. Dramatickou koncovku rozhodl Tim Duncan košem půl sekundy před koncem na 98:96. Duncan přitom dlouho špatně střílel, až v závěrečné čtvrtině mu míče začaly padat do koše a ten nejdůležitější si schoval na závěr. Celkem dal v utkání 26 bodů.

San Antonio ve finále Západní konference narazí na vítěze duelu Phoenix - Dallas, kde je stav série 3:2.

NBA - 2. kolo play-off
Východní konference
Indiana - Detroit 79:88 (konečný stav série 2:4)
Nejvíc bodů: Miller 27 - Hamilton 28.
Nejvíc doskoků: O'Neal 11 - B. Wallace, R. Wallace 11.
Nejvíc asistencí: Tinsley 10 - Billups 8.
Západní konference
Seattle - San Antonio 96:98 (konečný stav série 2:4)
Nejvíc bodů: Allen 25 - Duncan 26.
Nejvíc doskoků: Evans 9 - Duncan 9.
Nejvíc asistencí: Daniels 5 - Ginobili 7.

Reklama

Související témata: