Hlavní obsah

Basketbalisté Pardubic jsou prvními semifinalisty ligy

Pardubice

Basketbalisté Pardubic se stali prvními semifinalisty NBL. Ve čtvrtfinále s Ústím nad Labem vyhráli i třetí duel, tentokrát nejvyšším rozdílem v sérii i ze všech sedmi vzájemných zápasů v ligové sezoně 90:72. Opava naopak první mečbol nevyužila a po domácí prohře s Děčínem 55:61 vede už jen 2:1 na zápasy.

Článek

Pardubickým se hned v úvodní čtvrtině povedly kratší bodové šňůry a díky dobré obraně brzy odskočili do dvojciferného náskoku. Ve zbytku utkání už nedali soupeři šanci na obrat, zvlášť když druhý poločas zahájili devíti body za sebou. K prodloužení série nepomohlo hostům ani 30 bodů nejlepšího ligového střelce Kwamaina Mitchella, v domácím dresu dali Travis Nelson 26 a Levell Sanders 22 bodů.

"Zápas se nám nepovedl, byl nejhorší z celé série. Odehráli jsme hrůzostrašnou první čtvrtinu. Když to pak v úvodu druhého poločasu bylo o dvacet, zvrátit zápas proti týmu s takovým kádrem bylo nereálné. Ale nemáme se za co stydět, uhráli jsme historický výsledek," řekl v televizním rozhovoru trenér Severočechů a šestého týmu po základní části Martin Stavěl.

Jeho protějšek Dušan Bohunický neskrýval spokojenost. "Byli jsme trochu pod tlakem, protože jsme to museli potvrdit, a povedlo se nám to. Od začátku jsme byli lepší, v zápase jsme 37 minut vedli," řekl slovenský trenér.

Děčín veze výhru z Opavy

V Opavě se hrála před bouřlivým publikem vyrovnaná bitva, ve které měly prim obrany. Domácím chyběly body kapitána Ladislava Sokolovského, který byl v předchozích dvou zápasech nejlepším střelcem, ale tentokrát se ze hry trefil poprvé až v poslední čtvrtině na desátý pokus, celkem dal šest bodů. Strůjcem výhry Děčína byl Tomáš Vyoral, který nastřílel sedm z posledních 11 bodů svého týmu, když trefil důležitou trojku na 53:49 a pak proměnil čtyři trestné hody.

S 12 body byl Vyoral nejlepším střelcem hostů, domácí Martin Gniadek dal o dva víc, jeho spoluhráč Jakub Blažek k 13 bodům přidal 10 doskoků.

"Hrálo se v úžasné kulise a bylo to vynikající utkání. Dostali jsme domácí pod psychický tlak a to zřejmě rozhodlo," konstatoval děčínský kouč Pavel Budínský. "Trenér Budínský připravil hosty na utkání výborně. Nám se nedařilo v útoku, dát doma 55 bodů je velmi málo. Musíme se z porážky otřepat," řekl trenér Opavy Petr Czudek.

Děčín porazil Opavu teprve podruhé ze sedmi vzájemných zápasů v této sezoně, série bude pokračovat v úterý na severu Čech.

Čtvrtfinále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápasy:
Pardubice - Ústí nad Labem 90:72 (27:15, 44:31, 72:51)
Nejvíce bodů: Nelson 26, Sanders 22, Muirhead 17 - K. Mitchell 30, Steffeck 18, Šteffel 12. Rozhodčí: Dolinek, Hošek, Kurz. Fauly: 15:18. Trestné hody: 15/13 - 9/5. Trojky: 1:5. Konečný stav série: 3:0.
Opava - Děčín 55:61 (16:14, 29:24, 39:38)
Nejvíce bodů: Gniadek 14, Blažek 13, Sokolovský, Šiřina a Klečka po 6 - Vyoral 12, J. Houška, Stria a Bosák po 10. Rozhodčí: Vyklický, Vondráček, Kapl. Fauly: 22:19. Trestné hody: 16/15 - 20/17. Trojky: 4:6. Stav série: 2:1.

Reklama