Hlavní obsah

Kolocová se Slukovou hledají skryté rezervy. Okusily jógu i meditaci

Michal OsobaPrávo

Prosadily se do světové špičky. Předloni hrály Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou ve čtvrtfinále olympiády v Londýně, vloni poprvé nakoukly mezi nejlepší čtyři týmy na grandslamovém turnaji. Teď nejlepší české plážové volejbalistky spolu se svým koučem Simonem Nauschem hledají cestu, jak se závěrečných bojů nejkvalitnějších světových turnajů účastnit pravidelně.

Foto: Pavel Lebeda pro SPORT INVEST Group

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová (vlevo) a Markéta Sluková.

Článek

A tak zapojily do přípravy i jógu a meditaci. Na tréninkový kemp ve Španělsku za nimi dorazil učitel jógy z amerického Arkansasu, který je do cvičení zasvětil.

„Holky jsou na nejvyšší úrovni, vloni zdolaly šest z osmi nejlepších týmů světa. Ale snažíme se najít těch posledních deset nebo dvacet procent chybějících k úplné špičce,“ vysvětluje rakouský kouč Nausch. „A hlavně, kdybychom dělali v přípravě pořád to samé, holky by to za chvíli nebavilo,“ ví.

Pracovaly s dechem

Pro jógu se jeho svěřenkyně rychle nadchly. „My věděly, o co se jedná, ale je rozdíl jít na hodinu jógy tady, anebo se ji učit přímo od těch nejlepších,“ vysvětluje Sluková. „Důležitá jsou dechová cvičeni, naučíte se pracovat s tělem a nervozitou. Nevěřila bych, jak se dá pomocí dechu tělo ovlivnit,“ přiznává pětadvacetiletá beachvolejbalistka.

Začátky nebyly snadné. „Člověk má vypnout mysl a nad ničím nepřemýšlet. Jenže hlava pořád s něčím přichází,“ říká o rok starší Kolocová. Meditace ostatně přišla vhod i trenérovi. „Hlavně když sleduju zápas a holky nedělají, co chci. Podle doktorů by mě brzy měla ranit mrtvice nebo se ze mě stát alkoholik, tak jsem radši zvolil meditaci,“ usmívá se.

V sobotu odletěly jeho svěřenkyně na první grandslamový turnaj do Číny, mezi vrcholy úvodní části sezóny pro ně patří ženská premiéra turnaje Prague Open na Štvanici od 21. do 25. května.

Lepší než psychologové

Kolocová se Slukovou tak poznají efekt nových cvičení přímo na kurtu. „Není to nějaká naše tajná zbraň. Ale na turnajích je třeba umět zapnout na zápas, pak vypnout, když čekáte pět hodin na další, a znovu zapnout,“ vysvětluje trenér Nausch.

„My spolupracovaly s pár psychology a přečetly dost knížek. Byly jsme strašně chytré, ale měly jsme problém to převést do reality. Teď jsme za těch deset dnů udělaly větší posun než po dvaceti povídáních s psychologem,“ je přesvědčena Kolocová.

Józe se ostatně věnuje třeba i trojnásobná olympijská vítězka Kerri Walshová Jenningsová. „Tak snad teď budeme mít stejné výsledky,“ usmívá se Sluková.

Reklama