Hlavní obsah

Titul nad plán! Musíme být nadmíru spokojeni, jásal kouč budějovických volejbalových mistrů

Josef PešoutSport.czPrávo

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice po roce znovu kralují extralize. A na trůn se vrátili excelentním způsobem, když skvělé tažení sezónou zakončili výhrou na liberecké palubovce 3:2 a tím ovládli finálovou sérii 4:1 na zápasy. V souboji prvních dvou celků po základní části se tak hladký průběh duelů o zlato ve prospěch Jihočechů nečekal. „Kluci neuvěřitelně bojovali,“ byl hrdý na svůj tým budějovický trenér Jan Svoboda.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Českých Budějovic Jan Svoboda.

Článek
Fotogalerie

Nový mistr přitom začal finále prohrou. Následoval obrat v podobě čtyř vítězství v řadě, což je ve vrcholné fázi soutěže nevídaný jev. „Narostlo nám sebevědomí po dvou výhrách doma, když jsme se ujali vedení 3:1 v sérii. Ale v pátém utkání jsme mohli klidně zase prohrát, Dukla hrála výborně," líčil Svoboda, který navzdory velkému rozdílu v konečném účtování považoval zisk svého dalšího titulu v trenérské kariéře za vydřený.

„Asi jak jsem starý a přibývají mi odtrénovaná léta na lavičce, tak mi připadá, že tenhle extraligový triumf byl nejtěžší. Asi ano, určitě," pokyvoval hlavou muž, jenž přivedl na nejvyšší příčky už tři kluby. „Odolena Vodu, dvakrát Kladno a dvakrát České Budějovice," vypočítal svou mistrovskou bilanci.

Přitom letošní titul byl možná takříkajíc nadplán! „Vzhledem k tomu, že sezóna byla určená hlavně k přebudování družstva, jistě by nás nemrzelo ani stříbro. Takže s titulem musíme být nadmíru spokojeni," kvitoval trenér progres omlazeného týmu. „Nemáme hvězdy. Je to práce celého kádru. Měli jsme sílu především na postu nahrávače. Poté, co se zranil a onemocněl Zapletal, extraligu dohrál Habr. Oba se o svoje úkoly výborně podělili. V excelentní formě byli i Kuliha a Fila," zmínil Svoboda některé opory.

Manažer Pochop: Nebyli jsme favority

Zatímco budějovičtí hráči křepčili s pohárem na palubovce, sledoval jejich juchání v naprostém klidu manažer klubu Stanislav Pochop. Bývalý asistent trenéra Svobody absolvoval právě skončenou sezónu ve „vyšší" pozici.

„Jako asistent jsem chodil na tréninky, podílel se na tréninkovém a herním procesu. Letos jsem trávil hodně času v kanceláři a kluky jsem viděl většinou jen při zápasech. A je krásné, že mohou slavit zlato. Přitom jsme nebyli favority a mohli jen překvapit, což se ve finále podařilo. V play-off jsme byli opravdu nejlepší a titul si zasloužíme," vykládal spokojeně Pochop, který má za sebou bohatou hráčskou kariéru včetně dlouhého působení v zahraničí.

„I tam jsem zažil výbornou diváckou atmosféru. Radost z titulu je všude stejná. Jsme rádi, že za námi přijeli fanoušci do Liberce. A i kvůli nim jsme věřili, že můžeme finále zdárně ukončit," poznamenal někdejší reprezentant.

Pro řadu hráčů Budějovic ale sezóna nekončí. „Máme velké zastoupení v reprezentaci. Pozvánku dostalo až šest našich kluků, což bereme jako skvělou vizitku klubu. Mohou získat zkušenosti, které by přišly vhod i pro náš start v Lize mistrů, kterou budeme s největší pravděpodobností hrát i v příští sezóně," zakončil budějovický manažer.

Reklama

Související témata: