Hlavní obsah

Spor mezi paralympiky může vést až k neúčasti na hrách v Turíně

PRAHA

V krajním případě až k neúčasti tělesně postižených sportovců na paralympijských hrách v Turíně může vést spor mezi Českým paralympijským výborem (ČPV) a Českým svazem tělesně postižených sportovců (ČSTPS). Slovní přestřelky mezi oběma organizacemi se táhnou několik let, ale na sklonku minulého roku se vyostřily a zdá se, že v nejbližší době jejich zástupci společnou řeč nenajdou.

Článek

Vedení ČSTPS tvrdí, že zastřešující organizace pěti svazů zdravotně postižených sportovců má špatné stanovy. Rovněž mu vadí, že ČPV funguje bez valné hromady a řádných voleb. Nejasné je prý i jeho hospodaření a rozdělování financí svazům, které pod něj spadají. To však představitelé ČPV odmítají.

"Máme právní posudek, že stanovy jsou v souladu se zákonem. Naše hospodaření nyní kontroluje ministerstvo školství a já se těším na výsledek," řekl výkonný předseda ČPV František Janouch na dnešní tiskové konferenci. Vyjádřením právníků ke stanovám se však hájí také předseda ČSTPS Jan Nevrkla, vedoucí české výpravy na hrách v Aténách.

Závadnost stanov ČPV dokladuje právní posudek

"Závadnost stanov ČPV dokladuje právní posudek, který byl k dán dispozici ministerstvu školství před jednáním v prosinci a potvrdil jej i ředitel legislativního odboru. Stanovy ČPV doznaly kosmetických změn, ale nedovedu si představit, že by jakákoliv organizace byla spokojena se stavem, kdy neexistují volby a paralympijští sportovci nemají možnost se na valné hromadě vyjádřit k tomu, kdo jejich organizaci povede," řekl ČTK Nevrkla.

Vedení ČSTPS na sklonku loňského roku poslalo zástupcům ČPV dopis, v němž oznamuje záměr vystoupit z paralympijského výboru. Podle Nevrkly tak ČSTPS chtěl pouze rozhýbat jednání o změnách. Grémium ČPV, které se skládá z pěti předsedů jednotlivých sdružených organizací, však vystoupení ČSTPS akceptovalo a nyní sdružení téměř tří tisíc tělesně postižených sportovců nepovažuje za svého člena. Spor je dokonce u soudu a dosud není vyřešen.

Z toho však vyplývá vážný problém, neboť sportovci sdružení v ČSTPS podle nyní platných stanov ČPV nemohou reprezentovat. Ohrožen je také start atletů na letním mistrovství Evropy ve finském Espoo. "Z ČPV jsme nikdy oficiálním aktem nevystoupili," namítá Nevrkla. "Potvrzení o vystoupení přišlo e-mailem, to nám stačí," prohlásil Janouch.

ČPV přijal pod svá křídla novou organizaci

"Stanovisko mezinárodní střešní organizace tělesně postižených sportovců IWAS ve shodě s Mezinárodním paralympijským výborem (IPC) jasně hovoří o tom, že ČPV má umožnit start našich sportovců a podmínkou jejich účasti není sdružení v ČPV," tvrdí však Nevrkla.

ČPV přijal pod svá křídla novou organizaci Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS), která má asi padesát členů a snaží se získat do svých řad sportovce sdružené v ČSTPS. Ti však na nedávné valné hromadě z drtivé většiny svého předsedu podpořili a vyjádřili přání setrvat v ČSTPS. Tuto organizaci podporuje i paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek, který původně o vstupu do ČATHS uvažoval.

Předseda ČATHS Libor Šnajdr, který byl do roku 2001 šéfem ČSTPS, v dopisu sportovcům uvádí: "Pro reprezentaci České republiky ... proto bude nezbytné, abyste se stali členy ČATHS." To se sportovcům nelíbí. "Je to jako za minulého režimu, nutí mě vstoupit někam, kam nechci," prohlásil trojnásobný paralympijský vítěz z Atén plavec Martin Kovář.

Reklama