Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha počtvrté za sebou slaví český titul

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly poosmé v historii a počtvrté za sebou český titul. V dnešním třetím finálovém duelu porazily doma IMOS Brno 76:48 a sérii vyhrály jasně 3:0. Za celou sezonu tak nepoznaly hořkost porážky, naposledy prohrály v loňském finále právě s Brnem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hráčky USK s pohárem pro vítězky basketbalové ligy žen.

Článek

"Mám z týmu velkou radost. Sezona to byla nad očekávání. V lize jsme neprohrály, v Eurolize nám těsně unikl postup do semifinále. Teď si to všichni užijeme," řekla po utkání trenérka USK Natália Hejková. "Povedlo se postavit tým, který byl soudržný a mohli jsme se spolehnout na více hráček. Byl to týmový výkon," dodala.

Brněnské basketbalistky kvůli problémům na dálnici dorazily na utkání až půl hodiny před začátkem, ale v úvodu to vypadalo, že kratší rozcvička jim spíše prospěla. Začaly velmi aktivně a rychle získaly náskok 11:4.

Jenže pak za domácí nastoupila nejlepší hráčka zápasu Danielle Robinsonová a začala rychlý obrat. K němu jí pomáhala také Laia Palauová, která potvrzovala, proč získala cenu pro nejužitečnější hráčku soutěže.

Hanušové se nedařilo

Brno si dobře rozehraný zápas komplikovalo i řadou nevynucených chyb, když hráčky lehce ztrácely míče. Nedařilo se zejména reprezentační pivotce Aleně Hanušové, která od příští sezóny bude hrát právě za USK.

Výraznější hrozbou pro obranu USK tak byla v podstatě jen další z reprezentantek na palubovce Tereza Pecková, která se však po vydařené první půlce také přestala prosazovat. A to i díky zlepšené obraně USK.

Celkem Brno ztratilo 26 míčů, což USK potrestal 38 body, které rozhodly. Už ve třetí čtvrtině tak činil rozdíl ve skóre přes dvacet bodů a o vítězi nebylo pochyb. Oba týmy tak mohly dát v závěru šanci i basketbalistkám, které toho ve finále dosud tolik neodehrály.

"Brno je euroligový tým a pokusil se nám to ztížit. My jsme však hrály celou sérii koncentrovaně a vyvarovaly jsme se slabší chvilky. Jen ve třetí čtvrtině v Brně jsme je trochu podcenily a hned to bylo vidět," prohlásila Hejková. "Sílu týmu ukázalo už jen to, že se dokázal vyrovnat i s tím, že se zranily takové osobnosti jako Eva Vítečková a Ilona Burgrová," dodala.

Brno tak sice prohrálo i osmý vzájemný zápas v této sezoně a musí si na první titul od roku 2010 a patnáctý celkově počkat minimálně do další sezony, úspěchem pro něj však je už jen to, že podvacáté za sebou bylo ve finále.

"Očekával jsem od nás lepší výkony, protože v závěru sezony jsme podávali lepší výkony. Dnes jsme začali dobře, ale USK mělo sérii ve své moci. Svou roli hrálo sebevědomí a naše individuality nedosahovaly kvalit, které mají jejich opory," hodnotil trenér Brna Jan Bobrovský.

U kouče Brna už se delší dobu spekuluje, zda bude nadále pokračovat u týmu, u nějž je od roku 1993. "To není ani tak o mně jako o ekonomice. Ještě bych to nechtěl hodnotit. Uvidíme," dodal Bobrovský.

Finále play off basketbalové ligy žen - 3. zápas:
ZVVZ USK Praha - IMOS Brno 76:48 (22:19, 44:30, 61:39)
Nejvíce bodů: Robinsonová 20, Dubljevičová 18, Vaughnová 15, Elhotová 9 - Pecková 16, Jurčenková a Keyová po 11. Rozhodčí: Kučera, Dolinek, Galajda. Fauly: 15:14. Trestné hody: 11/7 - 17/12. Trojky: 3:2. Konečný stav série: 3:0.

Reklama

Související témata: