Hlavní obsah

Portland - Houston 99:98Stav série 4:2Portland byl vteřinu od prohry, po trojce s klaksonem si po 14 letech zahraje 2. kolo play off

New York
Aktualizováno

Úspěšný tříbodový pokus Damiana Lillarda se závěrečnou sirénou poslal basketbalisty Portlandu poprvé po 14 letech do druhého kola play off NBA. Trail Blazers porazili v dramatickém šestém utkání Houston 99:98 a vyhráli 4:2 na zápasy.

Foto: Craig Mitchelldyer, Reuters

Damian Lillard (číslo 0) právě spustil svou trojkou v poslední vteřině zápasu proti Houstonu v portlandské hale nekončící festival oslav.

Článek

V semifinále Západní konference se Portland utká s vítězem série mezi Dallasem a San Antoniem, v které je po výhře Mavericks 113:111 stav nerozhodný 3:3. Až sedmý zápas určí postupujícího i v souboji Brooklynu s Torontem, Nets doma sérii vyrovnali výhrou 97:83.

Portland, jenž hraje v play off po třech letech, zaváhal v úvodu druhé půle a Houston se dostal do vedení 66:58. Domácí ale manko postupně stáhli a v poslední čtvrtině oba týmy sváděly velký boj. Chandler Parsons poslal hosty 0,9 sekundy před koncem do vedení 98:96, Lillard ale dokázal se sirénou přesně zamířit a postavil celou halu na nohy.

Nejlepší střelec Portlandu LaMarcus Aldridge přispěl k postupu 30 body a 13 doskoky, Lillard nasbíral 25 bodů. Hosty nezachránily ani výkony Jamese Hardena, autora 34 bodů, a Dwighta Howarda, jenž dal 26 bodů a přidal 11 doskoků.

Nowitzkého vzkříšení nakoplo Dallas

Nejlepší tým základní části San Antonio nedokázalo šestý duel s Dallasem dotáhnout k postupovému vítězství, přestože po třech čtvrtinách vedlo 81:76. Domácí šňůrou 16:4 zaveleli k obratu a těsný náskok v závěru uhájili.

Střelecky tým Dallasu táhl Monta Ellis s 29 body. DeJuan Blair, jenž musel za trest vynechat pátý zápas série, úřadoval v závěru v obraně a necelou půlminutu před koncem vystihl přihrávku Tonyho Parkera, čímž v podstatě rozhodl o výhře svého týmu. Dirk Nowitzki se vrátil po několika slabších zápasech do střelecké formy a pomohl Dallasu 22 body.

Brooklyn dovedl ke třetí výhře v sérii nad Torontem Deron Williams, jenž nastřílel stejně jako v předchozích dvou zápasech 23 bodů. Úspěšným tříbodovým pokusem 1:13 minuty před koncem utnul snahy hostů snížit poprvé od první čtvrtiny rozdíl ve skóre na jednociferné číslo.

1. kolo play off NBA
Východní konference:
Brooklyn - Toronto 97:83 (stav série 3:3)
Západní konference:
Dallas - San Antonio 113:111 (stav série 3:3)
Portland - Houston 99:98 (konečný stav série 4:2)

Reklama