Hlavní obsah

Volejbalisté v kvalifikaci MS porazili 3:0 Anglii

První překážku na dlouhé cestě na mistrovství světa čeští volejbalisté úspěšně zdolali, Anglii v pátek porazili 3:0. Jejich dalšími soupeři na čtyřčlenném opavském turnaji budou o víkendu Dánsko a Ukrajina. Do červencové třetí fáze postoupí dva týmy, šampionát uspořádá v příštím roce Japonsko.

Článek

Trenér Pavel Řeřábek neponechal nic náhodě a proti papírovému outsiderovi skupiny vyslal na palubovku nejsilnější sestavu. Rozložení sil předznamenalo hned úvodní Rakovo eso, Angličané měli s jeho servisem velké potíže a už za stavu 0:4 si vzal jejich trenér Legrand oddechový čas.

Postupně se však hráči z Britských ostrovů osmělili a smečař Jones, hrající francouzskou ligu za Marseille a největší osobnost týmu, ukazoval spoluhráčům, že se dají v českém bloku najít mezery. V útoku však byli čeští hráči výrazně lepší, několikrát jejich palubovku ukázkově 'orazítkovali' oba blokaři Rak i Lébl.

Český tým měl od začátku navrch, hlídal si bodový náskok z úvodu setu, i když nebyl nikterak výrazný, a bez problémů první sadu získal. Hned na začátku druhé při Léblově servisu Češi znovu odskočili na 7:2 a postupně mohli dostat příležitost i další členové Řeřábkovy dvanáctky.

Popelka na síti využíval své výškové převahy

Střídající smečař Popelka na síti využíval své výškové převahy, dobře spolupracovali Ticháček s Hudečkem a skóre na české straně podle očekávání narůstalo. Druhý set trval jen dvacet minut.

Do třetího dějství od začátku zasáhl i blokař Staněk a domácí tým musel nezvykle zpočátku dotahovat (4:6). Rychle však skóre otočil, a když si všichni střídající hráči na sebe zvykli a hru uklidnili, nebylo co řešit. Nakonec dostal šanci i poslední muž z domácí střídačky Kvasnička.

Trenér Řeřábek po úvodním kvalifikačním vystoupení hovořil o splněné povinnosti. "Vyhrát ale nebylo tak jednoduché. V tomto složení jsme odehráli první zápas, takže šlo hlavně o sehrání. Vyzkoušel jsem všechny hráče, abych našel optimální sestavu na nedělní utkání," zmínil klíčový duel o vítězství v opavské skupině.

V něm český tým nastoupí proti Ukrajině, v sobotu od 16:30 čeká volejbalisty Dánsko. Dnešní duel s Angličany byl pro ně ideální na rozehrání. "Co se týče přihrávky a smeče jsme si zatrénovali parádně, ale nebylo to tak jednoduché. Sešli jsme se vlastně všichni poprvé, navíc Angličané hráli překvapivě dobře, šli do toho naplno," řekl smečař Pláteník, který si místo generálky na kvalifikaci v Německu léčil bolavá záda.

Česká republika - Anglie 3:0 (20, 17, 18)
Rozhodčí: Herneth (Dán.), Schiemenz (Něm.). Čas: 66 min. Diváci: 1300.
ČR: Rak, Zapletal, M. Novotný, Lébl, Štokr, Pláteník, libero Habada - Popelka, Ticháček, Hudeček, Staněk, Kvasnička.
Anglie: Bialokoz, Pipes, Jones, Eruero, Weemes, Fee, libero A. Saller - Sinclair, Vincent.

Reklama

Související témata: