Hlavní obsah

Volejbalisté zdolali Dány a postoupili do další části kvalifikace

PRAHA

Čeští volejbalisté postoupili z opavského turnaje do třetí fáze kvalifikace mistrovství světa 2006. Dánsko v sobotu porazili stejně jako v pátek Anglii 3:0 a bez ztráty setu vedou skupinu. Na červencové pokračování bojů o účast na šampionátu v Japonsku se mohou těšit také Ukrajinci, nedělní soupeři českých hráčů v utkání o první místo.

Článek

Po pátečním hledání sestavy se trenér Pavel Řeřábek vrátil k té zahajovací z duelu s Anglií, jen na postu univerzála Štokra vystřídal Hudeček. Hlavní zbraní českého celku byl dnes blok - na něm skončila řada dánských útoků a domácí díky perfektně připravené i provedené obraně na síti získali dvanáct bodů, což překračuje průměr.

Jen v prvním setu Češi zaznamenali tři bodové bloky, zatímco soupeři se nepodařilo ani jednou ubránit domácí útočníky. Ti zkušeně využívali jejich rukou a od nich odráželi míče daleko za koncovou čáru. Nahrávač Zapletal také často a efektivně zapojoval do útoku ze zadní zóny Pláteníka.

Češi měli vývoj pod kontrolou

Právě díky vydařeným dvěma blokům při útoku Dánů z hlavního kůlu se podařilo českému týmu odskočit na 12:8 a až do konce úvodního setu měl vývoj pod kontrolou. Problémy Čechům dělal snad jen univerzál Knudsen svým diagonálním útokem, který byl po prvním dnu kvalifikace v popředí individuálních statistik.

V druhé sadě se dánský celek snažil v defenzivě vyrovnat soupeři, jenže pánem vzdušného prostoru nad sítí byl dnes hlavně Rak. Češi se snažili dostat Dány ještě více pod tlak i podáním, zpočátku sice častokrát vymezené pole netrefili, ale klid dánských přihrávačů se jim přece jen podařilo nabourat. V té chvíli už hosté nebyli rovnocenným soupeřem a druhý set skončil jejich debaklem 15:25.

Třetí dějství nabídlo kvalitní volejbal plný dlouhých výměn, Dánové vedli ještě 11:9, ale pak se projevila větší herní kvalita českých volejbalistů. V útoku byli nezastavitelní, tvrdé údery střídali s technickými a Dánové nenašli zbraň, jak zápas alespoň prodloužit o další set.

V neděli čeká na závěr Ukrajina

"V celém zápase jsme neměli výpadek. Jsem rád, že po roce jsme se zase dostali do naší hry a soupeře tlačíme hned od začátku," řekl kapitán Petr Zapletal. Z faktu, že družstvo jede na vyšší obrátky, působí jako lépe promazaný stroj a umí rychle zareagovat na nestandardní situace, měl dobrý pocit i trenér Řeřábek.

"Po pátečním velmi dobrém výkonu Dánů proti Ukrajině jsme nic nepodcenili a hráči do puntíku splnili taktické pokyny. Dokázali jsme eliminovat jejich největší sílu v útoku, a to jak dobrým blokem, tak i podáním," uvedl kouč české reprezentace. "Chtěl bych vyzdvihnout i výraz celého družstva na hřišti," dodal.

V neděli čeká jeho svěřence na závěr Ukrajina, což by měl být souboj o první místo.

Česká republika - Dánsko 3:0 (20, 15, 20)
Rozhodčí: Kondakov (Ukr.), Hodoň (SR). Čas: 68 min. Diváci: 1850.
ČR: Rak, Zapletal, M. Novotný, Lébl, Hudeček, Pláteník, libero Habada - Štokr.
Dánsko: S. Hansen, Napier, Simonsen, Knudsen, Petersen, Toubro, libero Madsen - Bech, Ditlevsen, Jacobsen, L. Hansen.
Ukrajina - Anglie 3:0 (19, 20, 12)

Reklama