Hlavní obsah

Volejbalisté podlehli Ukrajině a skončili v kvalifikaci MS druzí

PRAHA

Čeští volejbalisté podlehli na závěr kvalifikace mistrovství světa v Opavě týmu Ukrajiny 1:3 a do další fáze postoupili z druhého místa. Na konci července tak budou bojovat ve Francii o dvě přímá postupová místa na MS 2006 s domácím týmem, Nizozemskem a Finskem.

Článek

První sadu přitom získali čeští reprezentanti, které zdobila výborná obrana v poli a vycházel jim servis. Od druhého setu však stejnou zbraní udeřili Ukrajinci a hlavně jejich nahrávač Ščavinskij zrychlil hru, s níž měla domácí obrana velké problémy. Trenér Pavel Řeřábek pak marně míchal se sestavou, český tým se zbortil a vytoužený postup do červencové skupiny hrané v Itálii přenechal soupeři.

Zpočátku však porážce nic nenasvědčovalo, v poli domácí hráči dokázali zkrotit hned několik smečí a také servisem dlouho soupeře tlačili. Takticky vedená krátká podání střídali s údery za hranicí rizika, naopak ukrajinské servisy přihrávali bezpečně, což umožňovalo pohledné kombinace.

Hned na začátku úvodní sady se domácím podařilo odskočit na 8:4 a soupeře už si nepustili k tělu. Ukrajinci zkusili ještě zvrátit průběh dvojstřídáním nahrávače s univerzálem, v závěru odvrátili dva setboly a vůbec poprvé na turnaji přinutili trenéra Řeřábka vzít si oddechový čas. Dotáhnout ztrátu 17:24 však bylo nad jejich síly.

Řeřábek začal míchat sestavou

Po první změně stran hru kouskovalo kvantum zkažených servisů na obou stranách. Češi ještě vedli 11:7, ale pak přišel na podání Sydorenko a postaral se o zvrat. K dvěma esům mu pomohla páska, při jeho sérii Ukrajina otočila skóre šestibodovou šňůrou. Hlavní však bylo, že nahrávač Ščavinskij rychleji posílal míče svým útočníkům do rozhozené české obrany - to vedlo k vyrovnání stavu a změně rozložení sil na hřišti.

Se sestavou začal poté míchat i Řeřábek, ale Ukrajina hrála v pohodě, perfektně jí vycházel servis a byla na koni. Neudělala žádnou chybu. Hned na začátku třetího setu si hosté vytvořili pětibodový náskok a pevně jej drželi ve své moci.

Hra českého týmu byla neuspořádaná, jeho snahu kazilo příliš mnoho zkažených servisů a na straně Ukrajiny ve čtvrtém dějství přišla další šňůra - z 5:6 na 11:5. Podobný skok se však při Ticháčkově servisu povedl i Čechům, kteří prohrávali 7:13, ale dotáhli až na rozdíl jediného bodu. Jenže neustálé dotahování soupeřova vedení bralo domácímu mužstvu mnoho sil. Na hřiště se postupně vracela základní sestava, nekompromisní Ukrajina si však výhru nenechala vzít.

Česká republika - Ukrajina 1:3 (19, -22, -19, -23)
Rozhodčí: Hodoň (SR), Schiemenz (Něm.). Čas: 100 min. Diváci: 1600.
ČR: Rak, Zapletal, M. Novotný, Lébl, Hudeček, Pláteník, libero Habada - Kvasnička, Štokr, Ticháček, Popelka, Staněk.
Ukrajina: Titarenko, Ščavinskij, Tatarincev, Dobrycja, Sydorenko, Pantělejmoněnko, libero Sereda - Kiktyjev, Šulha, Gatin, Pavlov.
Dánsko - Anglie 3:0 (23, 16, 23).

Reklama

Související témata: