Hlavní obsah

Nymburk neslaví, Kunín ve finále poprvé vyhrál

PRAHA

Basketbalisté Nymburka nevyužili první možnost ukončit finálovou sérii a obhájit mistrovský titul. Mlékárna Kunín využila ve čtvrtém finálovém utkání výhody domácího prostředí a po výhře 113:103 si vynutila pokračování série. Pátý zápas se hraje ve středu 1. června od 18:00 v Nymburku.

Článek

Favorit se místo oslav usmažil v kotli novojičínské haly. Jeho bezstarostná jízda za čtvrtým vítězstvím narazila na urputný vzdor domácích bojovníků, kteří se s nožem na krku vypjali k heroickému výkonu a využili slabších momentů úřadujícího mistra.

Už první polovina zápasu byla v režii Kunína. Hummlův soubor se nebál vsadit na to, že silného protivníka přestřílí, a díky přesnější koncovce mu odvážná strategie také vycházela.

Naopak Středočeši neměli den, jejich výkon hyzdilo nezvyklé množství chyb, špatná střelba i slabší důraz v útočném doskoku. Kunín stále vedl, místy až o osm bodů, přestože mu v druhé desetiminutovce zle zatápěla pohotová ruka hostujícího Nečase, který svými trefami držel obhájce titulu na dostřel.

Třetí čtvrtina byla plná paradoxů

Třetí čtvrtina byla plná paradoxů. Třebaže hosté zcela dominovali v doskoku pod oběma koši, jejich manko nabralo rekordních třináct bodů. Nymburk mučila horší obrana a hlavně zoufalá úspěšnost střelby z tříbodových pozic. V této disciplíně je školil kunínský Šoška a po jeho trojkách Mlékárna utekla na

79:66.

I když užší kádr domácích v závěru ztratil ještě vyfaulované Šošku s Pelikánem, diváci Kunín dohnali k prvnímu úspěchu ve finálové sérii. Hosté se ani potom nedokázali dostat do obvyklého rytmu. Trenér Ježdík sice vyzkoušel vše možné, ale jeho tým tentokrát zradila defenziva. Novojičínští udrželi dostatečný náskok až do závěrečných sekund a vynutili si pátý zápas.

Špatně jsme pracovali v obranné fázi

"Špatně jsme pracovali v obranné fázi, o čemž svědčí velké množství obdržených bodů. Prohráli jsme zaslouženě," řekl trenér Nymburka Michal Ježdík. "Nedařila se nám navíc ani střelba z delší vzdálenosti, soupeři jsme tím nabídli velký počet míčů. Ale neděláme z toho vědu. Máme další pokus a musíme se na zápas

připravit lépe než dnes," dodal Ježdík.

Kunín splnil svůj předfinálový plán - soupeře dostal alespoň jednou na lopatky. "Hráče musím pochválit, že to nezabalili. Splnili jsme svůj cíl. Na nějaký zvrat v sérii nemyslíme, ale třeba se nám Nymburk podaří znovu šokovat," usmál se trenér Zdeněk Hummel. Pro své svěřence měl skoro jen slova chvály. "Sice jsme v závěru zahodili hodně trestných hodů, ale to už bylo naštěstí ve chvíli, kdy se nám dařila střelba z dálky a soupeř byl pod tlakem," uvedl Hummel.

Mlékárna Kunín - ČEZ Basketball Nymburk 113:103 (29:25, 55:50, 84:78)
Nejvíce bodů: Warrick 27, Howard 26, Šoška 20, Pelikán 19 - Nečas 28, Johnson 26, Chán 13, Hess 11. Rozhodčí: Zachara, Dolinek, Lukeš. Stav série: 1:3.

Reklama

Související témata: