Hlavní obsah

Washington - Indiana 80:93Stav série 2:4V semifinále play off NBA jsou také Indiana a Oklahoma

Zbylými semifinalisty play off NBA se stali basketbalisté Indiany a Oklahomy. Pacers zvítězili na hřišti Washingtonu 93:80 a sérii ovládli 4:2. Ve finále Východní konference vyzvou obhájce titulu Miami, série začne v neděli. Oklahoma vyhrála na palubovce Los Angeles Clippers šestý zápasy 104:98 a narazí na nejlepší tým základní části a loňského finalistu San Antonio.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

David West z Indiany po výhře nad Washingtonem v NBA.

Článek

Basketbalisté Indiany sice ve druhém poločase přišli o náskok 16 bodů, ale domácí Wizards se za posledních osm minut zápasu jen dvakrát prosadili ze hry. Pacers k výhře dovedl 29 body David West. Celá základní pětka hostů byla v dvouciferných číslech.

"Možná nás měli zavřít na hotel, dát nám týmovou snídani a dovézt nás do haly dvěma autobusy," řekl po utkání pivot Washingtonu Marcin Gortat. Wizards totiž v letošním play off zvítězili ve vlastní hale jen jednou z pěti utkání, naopak na hřišti soupeře uspěli pětkrát z šesti zápasů.

Gortat byl s 19 body nejlepším střelcem domácích, kteří se i přes vyřazení dočkali potlesku vestoje od svých fanoušků, neboť Wizards prožili nejúspěšnější sezónu od roku 1982.

Los Angeles Clippers vstoupili do šestého zápasu s Oklahomou dobře a po první části vedli 30:16. Ještě dvě minuty před koncem první půle vedli 50:36, ale na konci třetí čtvrtiny už bylo vyrovnáno 72:72. V poslední dvanáctiminutovce Thunder předvedli desetibodovou šňůru a domácí už se na obrat nezmohli.

K postupu Oklahomu dovedl Kevin Durant s 39 body a 16 doskoky. Z pole se trefil jen jednou z prvních sedmi pokusů, ale ve zbytku utkání proměnil 11 z 16 střel. Nejužitečnější hráč NBA v letošním play off překonal už podeváté hranici 30 bodů.

Russell Westbrook k výhře pomohl 19 body a 12 asistencemi. Serge Ibaka odstoupil v průběhu utkání kvůli zranění.

Chris Paul v dresu Clippers nasbíral 25 bodů a 11 asistencí. Blake Griffin přidal 22 bodů a po osmi doskocích i asistencích, jenže se dvě a půl minuty před koncem vyfauloval.

Lídr San Antonia Parker má natažený sval

Lídr San Antonia Tony Parker má před vyvrcholením play off NBA stejně jako loni svalové potíže, ale o semifinálovou sérii by přijít neměl. Levý stehenní sval má jen lehce natažený a věří, že během pár dnů bude v pořádku.

"Není to tak zlé jako loni ve finále. Před rokem se jednalo o druhý stupeň, teď o první. Do pondělí to snad bude fajn," řekl Parker listu San Antonio Express-News po zevrubném vyšetření.

Nejlepší hráč Spurs v play off odstoupil už ve druhé čtvrtině středečního zápasu s Portlandem a zpovzdálí sledoval, jak vítěz základní části ukončil sérii výhrou 104:82. "Jestli ale chceme projít do finále, potřebujeme ho zdravého," řekl jeho spoluhráč Manu Ginobili.

San Antonio nastoupí proti Oklahomě. Parker v této sezóně ze zdravotních důvodů přišel o 14 zápasů, tým jich 11 vyhrál.

Kouč Clippers dostal půlmiliónovou pokutu za kritiku sudích

Pokutu 25 000 dolarů (půl milionu korun) vyměřilo vedení NBA trenérovi Los Angeles Clippers Docu Riversovi za kritiku rozhodčích. Ve vypjatém závěru úterního pátého zápasu série s Oklahomou se na sudí zlobil, že jeho tým okradli. Clippers v soupeřově hale prohráli 104:105 a o dva dny později ztratili celou sérii.

Clippers v koncovce vedli o dva body. Po ztrátě míče Chrise Paula najížděl do koše hráč Oklahomy Reggie Jackson, ale byl zastaven Mattem Barnesem. Sudí faul neodpískali, ale rozhodli, že míč šel do autu z Barnesovy ruky a přidělili výhoz Oklahomě. Ta vzápětí díky třem trestným hodům Russella Westbrooka skóre otočila a vyhrála.

"Je to po právu. Jeden z mála okamžiků, kdy si ji (pokutu) skutečně zasloužím. Nevadí mi to," reagoval Rivers. Ozvali se mu prý dva lidé, kteří mu se splacením pokuty chtěli pomoci. "Volali na klub a nabízeli po stovce dolarů. Samozřejmě jsem odmítl," dodal.

Druhé kolo play off NBA:
Východní konference - 6. zápas:
Washington - Indiana 80:93 (konečný stav série 2:4).
Západní konference - 6. zápas:
Los Angeles Clippers - Oklahoma City 98:104 (konečný stav série 2:4).

Reklama