Hlavní obsah

Česko - Ukrajina 3:1Volejbalisté porazili i Ukrajinu a mají nakročeno na ME

Čeští volejbalisté mají nakročeno k postupu na mistrovství Evropy v příštím roce. Na závěr prvního kvalifikačního turnaje v Jablonci nad Nisou v neděli porazili nebezpečnou Ukrajinu 3:1 na sety a bez prohry vedou skupinu D. Příští týden jsou na programu odvety v Madridu.

Článek

Svěřenci trenéra Zdeňka Šmejkala v pátek zdolali nejslabší tým skupiny Nory jasně ve třech setech a v sobotu stejným poměrem přehráli také Španělsko.

Proti nevyzpytatelné Ukrajině měli před zaplněnou Městskou sportovní halou převahu ve dvou setech. Vedle kvalitního podání bez větších problémů bodovali a soupeře trápili vysokým blokem a obranou v poli.

I ve třetím dějství se zdálo, že čeští volejbalisté kráčí za výhrou. Domácí tým vedl už 16:12, ale po chybách o náskok přišel a poprvé v kvalifikaci ztratil set. Hned na začátku čtvrté sady dali Češi rázně najevo, kdo je pánem na palubovce. Získali náskok 7:2, o ten sice přišli (22:22), ale v koncovce set i zápas dotáhli do konce.

Tým hrál tři dny ve stejné sestavě. Na nahrávce řídil hru Filip Habr a z pozice univerzála bodoval Michal Kriško, ze smeče útočili Kamil Baránek s Petrem Michálkem. Na bloku hráli Jakub Veselý a Jiří Král a na liberu kryl pole Martin Kryštof.

Druhý turnaj budou hostit Španělé netradičně již od čtvrtka do soboty. Vítěz skupiny D postoupí přímo na šampionát v Bulharsku a Itálii, druhý celek bude hrát baráž. Samostatný český tým na ME chyběl jen v roce 2007 v Rusku.

Kvalifikační turnaj volejbalistů o ME - skupina D
Česko - Ukrajina 3:1 (19, 21, -22, 23)
Rozhodčí: La Micela (It.), Stan (Rum.). Čas: 106 min. Diváci: 1200.
Sestava ČR: Baránek, Král, Habr, Michálek, Veselý, Kriško, libero Kryštof - Linz, Mach, Holubec. Trenér: Šmejkal.
Španělsko - Norsko 3:1 (15, 18, -20, 17)

Reklama

Související témata: