Hlavní obsah

Finále basketbalistů: Nymburk v boji s Prostějovem vykročil za jedenáctým titulem v řadě

Nymburk

Basketbalisté Nymburku vykročili vítězně za jedenáctým českým titulem v řadě. V úvodním finále play off NBL na své palubovce porazili Prostějov 75:61. Ujali se tak vedení v sérii hrané na tři výhry. Druhý zápas je na programu v sobotu v Prostějově.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ondřej Kohout z Prostějova a Vojtěch Hruban z Nymburka.

Článek
Fotogalerie

Basketbalisté Nymburka v prvním finále porazili Prostějov

Dvoutýdenní pauza od posledního semifinálového duelu s Opavou se na Nymburku podepsala a v úvodu se pomalu dostával do tempa. Hráči úřadujícího mistra kupili zbytečné chyby a rozehranější Prostějov, který postoupil přes Pardubice až po rozhodujícím pátém utkání, získal až sedmibodové vedení. Dařilo se zejména bývalému hráči Nymburka Radku Nečasovi.

"Dlouhá pauza byl jeden z důvodů. Prostějov hrál velmi důrazně v obraně a my nehráli tak, jak jsme chtěli. Bylo to statické, míč nebyl v pohybu. Dostávali jsme se pod tlak, a proto jsme byli nervózní," hodnotil nymburský trenér Kestutis Kemzura.

Ve druhé čtvrtině však Nymburk výrazně zlepšil obranu a od 12. minuty až do konce poločasu nedovolil hostům dát ani bod. "Osm minut bez bodu je strašně moc. Pak nemůžeme pomýšlet na lepší výsledek," připustil Jaromír Bohačík, s 11 body nejlepší střelec Prostějova.

I domácí se však v bojovně hraném utkání plném ostrých soubojů těžko prosazovali, a tak si do druhé půle přinesli jen tříbodové vedení 30:27. "Dokud jsme nechybovali a Nymburk se netrefoval, tak jsme drželi tempo. Nymburk měl více ztrát než my, ale pak nás přibrzdil na rozehrávce, hrál aktivněji a začal se trefovat," řekl trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

Hruban navýšil vedení

Ve druhé půli už se Nymburk rozjel naplno i v útoku. Po šesti bodech v řadě v podání reprezentanta Vojtěcha Hrubana získal náskok 13 bodů a dostal utkání pod svou kontrolu.

"Odskočení na dvouciferný počet bylo klíčové, pak už jsme měli zápas pod kontrolou. Obranou se nám povedlo uklidnit se. V obraně to bylo dobré, nedávali jsme soupeři druhé šance," těšilo Kemzuru.

V úvodu poslední čtvrtiny sice Prostějov snížil na osm bodů, ale Nymburk nedovolil drama a šňůrou 7:0 definitivně rozhodl o svém vítězství. Oba celky tak v závěru poslaly do hry náhradníky a šetřily opory na další průběh série.

"To je prostě hra s Nymburkem, který si vždy najde chvilku, jak soupeře zlomit. Nakonec nás přejel, ale v zápase jsme se drželi dlouho, 15 minut jsme vedli, takže pro Nymburk to žádná procházka nebyla," řekl Choleva. "Doma se určitě budeme prát, co nám budou stačit síly, abychom uspěli. Chce to být lepší na doskoku, kde nás Nymburk přeskákal, a také nesmíme soupeře pouštět k lehkým košům po našich chybách," dodal.

Kemzura očekává, že v Prostějově budou mít jeho svěřenci těžkou práci. "Bude to ještě těžší utkání než dnes. Z prvního zápasu jsem měl kvůli pauze docela obavy a rozhodně jsem si nemyslel, že finále bude snadné. To se potvrdilo, ale výhra je to hlavní, co se počítá," dodal kouč Nymburka.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 1. zápas:
Nymburk - Prostějov 75:61 (16:21, 30:27, 54:39)
Nejvíce bodů: Simmons a Page po 14, Mahalbašič 13, Ilievski 11, Hruban 8 - Bohačík 11, Nečas 10, Pandula 9, Kohout a Prášil po 8. Rozhodčí: Vyklický, Lukeš, Galajda. Fauly: 15:18. Trestné hody: 18/10 - 12/8. Trojky: 7:5.

Reklama

Související témata: