Hlavní obsah

Kolocová, Sluková - Kolosiňská, Brzosteková 2:0Beachvolejbalistky Kolocová a Sluková jsou v semifinále pražského turnaje

Praha
Aktualizováno

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková mají na dosah své nejlepší umístění na Světovém okruhu. Při premiéře vrcholné série v Praze jsou už v semifinále a skončí nejhůře čtvrté.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost českého plážového dua Kristýna Kolocová (vpravo) a Markéta Sluková.

Článek

Nejvýše nasazené hráčky turnaje Prague Open Kolocová a Sluková v sobotu nejprve zdolaly v osmifinále ruský pár Jekatěrina Syrcevová, Alexandra Mojsejevová 21:17, 21:13 a ve čtvrtfinále Polky Kingu Kolosiňskou s Monikou Brzostekovou 21:16, 21:14.

"Byl to nádherný zážitek, to se asi nedá ani popsat. Je to parádní," radovala se Sluková po postupu do čtvrtfinále za aplausu dvou tisíc fanoušků na Štvanici. Při jejich dalším utkání už bylo v hledišti přes 3500 lidí. "Je to fantazie, tohle dodává na kurtu křídla. Semifinále doma je sen," zářila Kolocová.

Po postupu do semifinále mají Kolocová se Slukovou jistotu, že vyrovnají své maximum na Světovém okruhu. Tím je loňské čtvrté místo z grandslamu v Berlíně, na stupních vítězů mezi elitou ještě nestály. "Jakoukoli medaili - první, druhou, třetí - bereme. Máme jistou bramboru a brambory nechceme, takže chceme zabojovat o nějaký hezký kov. Víme, že to v nás je, a dáme do toho vše," řekla Sluková.

První šanci zaútočit na medaili čeká Kolocovou a Slukovou v neděli od 11:00, kdy se proti nim v semifinále postaví rakouské sestry Doris a Stefanie Schwaigerovy. "Jsou to naše dobré kamarády. Hrály jsme spolu třeba na olympiádě a další moře zápasů, takže čekáme cokoli," řekla Kolocová. "Záleží na nás. Když zahrajeme výborně, co máme natrénováno, tak jsme schopny porazit každého," řekla Sluková.

V úvodním semifinále se od 10:00 utkají dvě německé dvojice - Katrin Holtwicková s Ilkou Semmlerovou a Laura Ludwigová s Kirou Walkenhorstovou.

Osmifinále s Ruskami sice nezačaly Češky přezdívané Kiki a Maki dobře, prohrávaly 0:2, ale eso Slukové zahájilo obrat. Právě v podání byl mezi páry největší rozdíl. "Dávaly jsme hodně es, což nám dost pomohlo, protože každým bodíkem z esa navíc jsme se dostávaly dál," řekla Kolocová, která ubránila hodně míčů v poli. Sluková zase vystavěla zeď nad sítí a svými bloky soupeřky deptala.

Vítězství si zopakovaly

Polskou dvojici porazily Sluková s Kolocovou už ve čtvrtek ve skupině rovněž 2:0. "Budou namotivované, ale my jim to nedáme zadarmo a budeme se snažit je znovu porazit," řekla před utkáním Kolocová. V prvním čtvrtfinálovém setu prohrávaly Češky 7:10, ale po esu Kolocové srovnaly na 10:10, pak už sadě vládly a jasně získaly i druhý set. Mečbol, při kterém tribuny stály a tleskaly, stihly proměnit před blížící se bouřkou.

"Vždy trošku zaspíme začátek, uděláme pár chyb, ale pak to doženeme a s přehledem vyhrajeme. A to je důležitější, než že máme pomalejší starty," řekla Sluková. Češky zvládly dobře i změnu počasí a zvedající se vítr v závěru. "Splnili jsme pokyny, co máme, a podařilo se nám to podchytit lépe než Polkám," řekla Sluková.

Kolocová se Slukovou si pochvalovaly v obou zápasech taktickou přípravu s trenérem Simonem Nauschem a Veronikou Hoškovou Brown. "Měly jsme soupeřky vždy dobře zmonitorované a taktika hraje na vrcholné úrovni velkou roli. V obou zápasech to skvěle fungovalo a dařilo se nám to dodržet," řekla Sluková.

Kolocová a Sluková zatím procházejí pražským turnajem suverénně. Všechny tři zápasy ve skupině i oba ve vyřazovacích bojích vyhrály bez ztráty setu.

Turnaj Světového okruhu žen v plážovém volejbalu v Praze - play off:
2. kolo:
Kolocová, Sluková (1-ČR) - Syrcevová, Mojsejevová (13-Rus.) 2:0 (17, 13),
Čtvrtfinále:
Kolocová, Sluková - Kolosiňská, Brzosteková (17-Pol.) 2:0 (16, 14)
Ludwigová, Walkenhorstová (2-Něm.) - Bansleyová, Pavanová (9-Kan.) 2:0 (11, 8)
Holtwicková, Semmlerová (3-Něm.) - Antonelliová, Juliana (10-Braz.) 2:0 (12, 22)
D. Schwaigerová, S. Schwaigerová (6-Rak.) - Borgerová, Bütheová (4-Něm.) 2:1 (-17, 19, 12)
Nedělní program turnaje:
10:00 Ludwigová, Walkenhorstová - Holtwicková, Semmlerová
11:00 Kolocová, Sluková - D. Schwaigerová, S. Schwaigerová
14:00 o 3. místo
15:00 finále

Reklama