Hlavní obsah

Nymburští basketbalisté jsou znovu mistry. Pojedenácté v řadě a bez jediné porážky

Basketbalisté Nymburku získali v nejkratším možném čase jedenáctý český titul v řadě. Navíc jako první klub v historii prošli celou ligovou sezónou bez jediné porážky. Rekordní šňůra výher mistrovského týmu zahrnuje už 57 zápasů, naposledy prohrál v prosinci 2012 v Děčíně. Ve středečním třetím finále Středočeši porazili Prostějov 97:63 a celou sérii vyhráli 3:0 na zápasy. Prostějov popáté za sebou skončil druhý. Nejužitečnějším hráčem finále byl vyhlášen nymburský pivot Rašid Mahalbašič.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Radost nymburských basketbalistů s pohárem pro mistry.

Článek
Fotogalerie

„Udržení dlouho trvající neporazitelnosti je pro nás úspěch i pěkný bonus k té mistrovské slávě," říkal čtyřiatřicetiletý Jiří Welsch. „Sport se přece dělá pro vítězství. Ligu jsme si i přes tíhu favorita hodně užili a radost z titulů se neomrzí," říkal už sedminásobný šampión Petr Benda.

Zatímco v předchozích dvou finále dokázal Prostějov držet s favoritem krok celý poločas, tentokrát se mu to dařilo jen pět minut. Hostům, kterým opět chyběl zraněný Nečas, se nedařilo zastavit nymburský útok. Jen za poločas domácí nastříleli 60 bodů, z toho 17 bodů dal aktivní Simmons. Rodilo se přesvědčivé vítězství. I bez zraněného Rančíka.

Simmons trojkou společně s klaksonem na konci první čtvrtiny zničil Prostějov a  ve druhé čtvrtině vedl další zdrcující nápor. Hosté se na každý koš nadřeli, zatímco nymburští hráči brejky a trojkami získali už v první půli náskok 27 bodů, nakonec to bylo o 34,

Předchozí dvě utkání Prostějov přitom prohrál jen o čtrnáct, v tom posledním ale byl naprosto bez šance. „Musíme si připustit, že soupeř hraje basket v jiných patrech," přiznal trenér poraženého finalisty Zbyněk Choleva.

O vítězi nebylo pochyb a fanoušci začali oblékat mistrovská trička už v úvodu poslední čtvrtiny. Nad jejich hlavami se objevily cedulky s číslicí jedenáct a halou znělo skandování "Mistři, mistři".

„Agresivní obranou jsme nedávali Prostějovu moc střelecké pozice a nám to tam napadalo," těšilo Vojtěcha Hrubana. „Jsme opravdu rádi, že už je hotovo," dodal s vědomím, že nejlepší střelec Simmons měl na čtvrteční ráno letenku domů. „Chtěli jsme to samozřejmě všichni skončit co nejdřív a získat i prostor na odpočinek, protože řadu z nás čeká náročné léto s národním týmem," tvrdil Hruban. „Snažili jsme se o důstojný průběh, jenže vzdorovat Nymburku při jeho rostoucím tlaku už moc nešlo," přiznal prostějovský Jaroslav Prášil.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:
Nymburk - Prostějov 97:63 (25:18, 60:33, 82:54)
Nejvíce bodů: Simmons 19, Mahalbašič 17, Hruban 13 - Švrdlík 12, Slezák 11, Marko 10. Rozhodčí: Dolinek, Hruša, Hošek. Fauly: 20:26. Trestné hody: 29/23 - 16/11. Trojky: 10:6. Konečný stav série: 3:0.
Nejužitečnější hráč finále: Rašid Mahalbašič (Nymburk).
Konečné pořadí NBL:
1. Nymburk
2. Prostějov
3. Opava
4. Pardubice
5. Děčín
6. Ústí nad Labem
7. Kolín
8. Ostrava
9. USK Praha
10. Jindřichův Hradec
11. Svitavy
12. Brno

Reklama