Hlavní obsah

V širší nominaci basketbalistek na MS jsou čtyři debutantky, vrací se Vítečková

Trenér národního týmu basketbalistek Lubor Blažek pozval do širšího výběru pro přípravu na zářijové mistrovství světa v Turecku hned čtyři reprezentační novicky. Poprvé český dres obléknou Kateřina Sedláková a Beáta Adamcová z Valosunu Brno, Klára Pochobradská z Hradce Králové a Monika Satoranská ze Slovanky. Do reprezentace se vrací po loňské pauze nejlepší česká basketbalistka posledních let Eva Vítečková, naopak chybí kapitánka z posledního mistrovství Evropy Veronika Bortelová, která je však připravena v případě potřeby tým doplnit.

Foto: Jan Handrejch

Basketbalistka Eva Vítečková se po pauze znovu vrací do národního týmu

Článek

Z nových hráček má zřejmě největší šanci na proniknutí do konečné, dvanáctičlenné nominace čtyřiadvacetiletá Sedláková, která v lize táhla Valosun a podle koeficientu užitečnosti byla dokonce druhou nejlepší Češkou za Alenou Hanušovou a nejužitečnější rozehrávačkou, když k 9,1 bodu na zápas přidala i 3,4 asistence a 6,1 doskoku.

Celkově je nominace především sázkou na budoucnost, jelikož Blažek připravuje tým na příští mistrovství Evropy, kde bude tým usilovat o postup na olympijské hry v Riu de Janeiro. I proto dostanou šanci bývalé juniorské reprezentantky Adamcová a Satoranská, sestřenice jednoho z nejlepších českých basketbalistů současnosti Tomáše Satoranského. Celkem je v nominaci sedm hráček ročníku 1990 a mladších.

"Věk pro mě není rozhodující. Hlavní je výkonnost a přínos pro tým. Proto věřím, že všechny o nominaci zabojují," řekl Blažek. "Není to postupová akce, takže chceme tvořit tým směrem k mistrovství Evropy. Ale i tak se chceme představit v co nejlepším světle," dodal Blažek.

Bortelová (zatím) chybí

V nominaci je celkem jedenáct hráček z loňského mistrovství Evropy, chybí jen Bortelová. Ta by se k týmu mohla připojit v případě zranění či problémů. Nyní chce však Blažek dát šanci hlavně mladým rozehrávačkám.

"Kateřina Bartoňová hraje na Slovensku velmi dobře. Lenka Bartáková rostla v USK vedle Laii Palauové a uvidíme, co Sedláková. Ta by mohla vedle reprezentantek herně vyrůst," věří Blažek.

Oproti loňsku se do širší nominace nevešly Michaela Stará a Kateřina Křížová z Hradce Králové, Petra Záplatová z VŠ Praha a Kamila Štěpánová z francouzského Landes.

Národní tým se v rámci přípravy na mistrovství světa, kde bude obhajovat stříbrné medaile z roku 2010, představí na turnaji v Japonsku a také zavítá do Turecka, kde se šampionát na přelomu září a října uskuteční. Za soupeře v přípravě budou mít Češky kromě Japonska a Turecka také Mozambik, Kanadu, Koreu, Srbsko, Austrálii a generálkou bude atraktivní duel s úřadujícími mistryněmi světa z USA v Praze 23. září.

Český výběr se na šampionátu utká ve skupině A v Ankaře s Brazílií, Japonskem a Španělskem. Vítěz skupiny postoupí rovnou do čtvrtfinále, týmy na 2. a 3. místě sehrají křížem s družstvy ze skupiny B osmifinálový duel. Poslední tým ve skupině na turnaji skončí.

"Pro nás je cíl postoupit mezi osm nejlepších, což byl cíl i před čtyřmi roky. Co se pak povede, se uvidí. Hlavní je, abychom měli do basketu chuť," dodal Blažek.

Širší nominace reprezentace basketbalistek na MS v Turecku:
Rozehrávačky:
Kateřina Bartoňová (Piešťanské Čajky/SR)
Lenka Bartáková (USK Praha)
Kateřina Sedláková (Valosun Brno).
Křídla:
Eva Vítečková
Kateřina Elhotová
Michaela Stejskalová
Jana Veselá (všechny USK Praha)
Romana Hejdová (Angers/Fr.)
Beáta Adamcová (Valosun Brno)
Kateřina Hindráková (Trutnov)
Tereza Vyoralová (VŠ Praha)
Monika Satoranská (Slovanka MB).
Pivotky:
Alena Hanušová (IMOS Brno/USK Praha)
Tereza Pecková (IMOS Brno)
Ilona Burgrová (USK Praha)
Petra Kulichová (Besiktas Istanbul/Tur.)
Klára Pochobradská (Hradec Králové).

Reklama

Související témata: