Hlavní obsah

LA Clippers už mají nového majitele, Ballmer dvěma miliardami dolarů trumfnul další zájemce

Aktualizováno

Basketbalový klub Los Angeles Clippers koupí za dvě miliardy dolarů (přes 40 miliard korun) bývalý šéf Microsoftu Steve Ballmer. Na rekordní transakci, kterou ještě musí schválit vedení NBA, se dohodl s manželkou dosavadního majitele Donalda Sterlinga Shelly.

Foto: Jason Redmond, Reuters

Steve Ballmer, nový vlastník LA Clippers

Článek
Fotogalerie

Bývalý šéf technologického gigantu podle médií překonal nabídky mediálního magnáta Davida Geffena, který navrhl 1,6 miliardy, a skupiny losangeleských investorů, kteří chtěli zaplatit 1,2 miliardy dolarů.

"Je to pro mě pocta, že právě moje jméno bude navrženo radě guvernérů NBA jako jméno příštího majitele Clippers. Miluji basketbal a chci udělat všechno pro to, aby Clippers nadále vyhrávali ve velkém v Los Angeles," uvedl Ballmer v prohlášení.

NBA zakázala Sterlingovi vlastnit klub kvůli rasistickým poznámkám, kterých se dopustil v rozhovoru se svou přítelkyní. Tu kritizoval mimo jiné za to, že se chlubí svými kontakty s lidmi tmavé pleti. Vytýkal jí například to, že si dala na sociální síť Instagram svou fotografii s legendou NBA Magicem Johnsonem.

Vedení NBA následně Sterlingovi udělilo pokutu 2,5 miliónu dolarů a vyzvalo ho, aby Clippers prodal. Tomu se sice dlouholetý vlastník bránil, nicméně NBA by ho k prodeji mohla donutit, pokud by souhlasilo 23 ze zbylých 29 majitelů. Hlasovat se mělo 3. června.

Sterling proto svůj podíl předal manželce Shelly, s níž žije v odloučení, aby prodej dojednala. "Jsme nadšení, že prodáváme tým Stevovi, který bude skvělým vlastníkem. Pracovali jsme 33 let, abychom z Clippers vybudovali významnou sílu v NBA. Steve jistě dovede klub ke sportovním úspěchům ještě na vyšších úrovních," stojí v prohlášení společnosti Greenberg Glusker, která Sterlinga právně zastupuje.

Reklama

Související témata: