Hlavní obsah

NBA předběžně schválilo prodej Clippers, majitel potrestaný za rasismus ligu žaluje

Vedení NBA se předběžně dohodlo s manželkou Donalda Sterlinga na prodeji Los Angeles Clippers, jehož novým majitelem by se měl stát bývalý šéf Microsoftu Steve Ballmer. Potrestaný miliardář Sterling, který byl za rasismus doživotně vyloučen z NBA a dostal pokutu 2,5 miliónu dolarů, ale ligu a jejího komisionáře Adama Silvera zažaloval o miliardu dolarů.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Donald Sterling, dosavadní vlastník Clippers, s manželkou Shelly.

Článek

Vedení NBA oznámilo, že dohoda s Shelly Sterlingovou, jež žije s manželem v odloučení, stále podléhá schválení všech majitelů. Očekává se nicméně, že by hlasování mělo být formalitou, protože Ballmer byl už volni prověřován jako zájemce o koupi Sacramenta Kings. NBA proto zrušilo na příští týden plánované hlasování majitelů o nuceném prodeji Clippers.

Osmdesátiletý Sterling, jehož NBA vyloučila na základě zveřejněné nahrávky kontroverzního soukromého rozhovoru s milenkou, se nicméně obrátil na soud. Jeho právní zástupce trvá na tom, že NBA nutila Sterlinga k prodeji nezákonně, protože použití zvukového záznamu pořízeného bez souhlasu nahrávaného je jako důkaz podle kalifornského práva nepřípustné.

Výkonný místopředseda a právní zástupce NBA Rick Buchanan považuje Sterlingovu žalobu za bezpředmětnou vzhledem k tomu, že prodej klubu vyjednala jeho manželka. „Nedošlo k žádnému 'nucenému prodeji'," prohlásil Buchanan. Součástí dohody se Shelly Sterlingovou je podle něj i ujednání o tom, že se Sterlingová nebude s NBA soudit.

Shelly Sterlingová je údajně v současnosti jedinou správkyní rodinného trustu, který vlastní většinový podíl v Clippers. Sterling byl podle anonymních zdrojů agentury Reuters v květnu zbaven rozhodovacích práv poté, co dva nezávislí neurologové rozhodli, že trpí demencí.

Reklama