Hlavní obsah

ČR - Korea 3:2Volejbalisté ve Světové lize válí, zvládli i další pětisetovou bitvu s Korejci

České Budějovice

Zase bitva na pět setů a znovu s vítěznou tečkou. Čeští volejbalisté si počínají ve Světové lize zatím nad očekávání dobře, Korejce porazili doma i podruhé a ze čtyř utkání už tři vyhráli.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Petr Michálek (vpravo) smečuje v zápase s Koreou.

Článek
Fotogalerie

„Odveta s Koreou byla těžší než první utkání, vždyť jsme otáčeli nepříznivý stav. Kluky nastartovala čtvrtá sada, kdy vrátili do hry lepší organizaci, důraz i přesnost. Jsem rád, že naskočila jiskra, která nás úspěšně provázela už evropskou kvalifikací," říkal trenér Zdeněk Šmejkal, jehož svěřenci v tie breaku po 118 minutách proměnili třetí mečbol.

Domácí se s mohutnou podporou budějovického publika v prvním setu rychle dostali do vedení a stále si udržovali mírný náskok. Jenže Korejci se stejně jako v prvním vzájemném duelu představili jako hodně odolný soupeř a české mužstvo po ztraceném druhém setu jakoby přicházel o sebevědomí. Ve třetí sadě domácí nedokázali na hru Korejců reagovat a navíc často chybovali.

Čeští hráči však dokázali zmobilizovat síly, získali čtvrtý set a v tie breaku národní tým získal rychle náskok, který i přes některá zaváhání uchránil. „Jak máme mladý tým, tak je tam ještě spousta šumů ve hře, ale za to odhodlání rvát se o každý míč jsem rád," doplnil kouč Šmejkal.

Točí sestavu

Omlazená reprezentace po postupu na ME 2015 ukazuje, že zvládá i těžší Světovou ligu. „Pro nás bylo důležitější dostat se na šampionát, ale nechceme se ztratit ani v letní soutěži, která je úrovní o level výš," uvažoval kouč, jenž přitom musel přijmout omluvu tradičních opor Konečného a Štokra.

„Točíme různě sestavou a je to skvělá zkušenost pro mladé hráče, když si někteří starší dávají oddech," doplnil trenér, podle nějž byli Korejci nepříjemní hlavně obráceným systémem. „Volí nezvyklé rozestavení, takže před nahrávačem není smečař, ale blokař a na hřišti se hemží úplně jinak. Nějak jsme se i s tím nakonec popasovali," těšilo Šmejkala.

Ze skupiny postoupí jen vítěz, Češi to nemají rozehrané vůbec špatně. Příští víkend přivítají Nizozemce v Chomutově, pak se vydají na palubovky soupeřů k odvetám a nakonec poslední červnový víkend hostí v Opavě Portugalce. „Nechci spřádat velké plány, ale budu rád, když dokážeme doma takhle bojovat a třeba i vyhrávat, možná i z ciziny by šlo ještě něco přivézt," mínil Šmejkal.

Světová liga volejbalistů - skupina E:
Česko - Korea 3:2 (20, -23, -19, 21, 11)
Rozhodčí: Simonovič (Srb.), Hodoň (SR). Čas: 118 minut. Diváci: 3000.
Sestava a body ČR: Habr 7, Michálek 19, Holubec 14, Kriško 15, Linz 15, Král 9, libero Kryštof - Mach 1, P. Bartoš, A. Bartoš. Trenér: Šmejkal.

Reklama

Související témata: