Hlavní obsah

Mostecké házenkářky vzdaly Ligu mistryň. Budou hrát Pohár EHF

Josef PešoutSport.czPrávo

České mistryně v házené z posledních dvou let, hráčky DHK Baník Most, nebudou v příští sezóně hrát nejprestižnější evropskou klubovou soutěž. „Bohužel nemáme v současné době rozpočet ani kádr na to, abychom mohli akceptovat přihlášku. Místo nás nabídne evropská federace start v Lize mistryň někomu dalšímu, tedy týmu z jiné země,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz. manažer mosteckého klubu Rudolf Jung.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Házenkářky Mostu obhájily domácí titul. Prestižní Ligu mistryň si však nezahrají

Článek

Co ovlivnilo rozhodnutí Mostu nezúčastnit se Ligy mistryň?

Šlo by o finančně náročnou záležitost. A usoudili jsme, že nemá cenu usilovat o soutěž, na kterou nejsou prostředky. Z osmi miliónů bychom museli navýšit rozpočet minimálně na dvojnásobek a ještě by byl pořád nejmenší ze všech celků v Lize mistryň. Nutností pro případný start se jeví jen zásadní změna filozofie klubu, na jakou zatím nejsme připraveni. Museli bychom přejít z poloprofesionální báze na plně profesionální kádr házenkářek. Bylo by to moc rychlé.

A zřejmě by vás čekalo i náročné cestování?

Kdybychom se dostali z kvalifikace do jedné ze základních skupin mezi šestnáct nejlepších, následoval by na podzim časově i sportovně náročný program. Třeba ve středu interliga v Michalovcích a pár dní poté let někam do Ruska. A pak ještě několikrát něco obdobného.

Jak se k odmítnutí startu stavějí hráčky?

Respektují situaci, a že je to o ekonomice. Ale bez konfrontace s evropskou házenou nezůstaneme. Budeme hrát Pohár EHF, v němž jsme minule prošli do čtvrtfinále. I v této soutěži se potkáváme s kluby s vyššími rozpočty, než má Most, ale po sportovní stránce se to dá zvládnout.

Prý vašemu týmu hrozí odchody největších opor?

Pravdou je, že Hana Martinková odchází do druhé německé bundesligy, kterou bude hrát nedaleko za hranicemi, asi sto kilometrů od Mostu. Skončila jí smlouva a ekonomicky jsme ji nemohli udržet. Patří jí díky za to, co v Mostě odvedla za házenkářskou práci, po lidské stránce ji chápu. Petra Beňušková má namířeno do druhé francouzské ligy. Také v případě jejího odchodu by platilo, že dává přednost nabídce z ciziny. A ještě nevíme, jak to bude s Petrou Vítkovou. Počkáme do konce června, kdy se snad vyjasní její budoucnost.

Klíčovou postavou je trenér Dušan Poloz. Zůstane v Mostě?

Má smlouvu ještě na dva roky. A věříme, že se družstvo kolem něj bude moci znovu opřít o realizační tým, lékařské zabezpečení, kvalitní zázemí v hale i podporu publika.

Reklama